2018.03.21. szerda   
.: Home :.    »    Menü      »    Aktuális      »    IN MEMORIAM  
Aktuális
  
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Bárczi Ildikó(1959–2009)

Óhatatlanul jelentéktelenné zsugorodik a világi búcsúztatás egy vallási szertartás után. A gyászmise, az egyházi temetés mélyebb és nagyobb dolgokat érint, mint a halott pályafutásának története. Ott már arról van szó, hogy mi lesz ezután.

Most, amikor az egyetemi Tanszék, Intézet és Kar nevében búcsút veszek Bárczi Ildikótól, nem a testéből eltávozott lélekkel, de nem is evilági életrajzával foglalkozom, hanem azzal, ami világi szempontból is halhatatlannak tekinthető ebből a nagyszerű életből. Azzal, ami nem romlandó belőle, miként a test: Bárczi Ildikó szellemi hagyatékával.

Azzal vigasztalom magamat is, Önöket is, hogy a tudós szelleme, ahogy Petrarca tanítja, közöttünk marad. Bárczi Ildikó igazi tudós volt, és bármily fiatalon, 50 éves kora előtt ragadta el közülünk a halál, olyan jelentékeny tudományos életművet hagyott ránk, mely nemcsak terjedelmileg, hanem gondolatanyagában is súlyos. A rendelkezésemre álló percben csak az életmű merész korszerűségére hívom fel a figyelmet.

Bárczi Ildikó műve jó példa arra a nietzschei követelményre, hogy a jó filológus a múlt tanulmányozásával a saját korának kérdéseire akar feleletet találni. Megfordítva is igaz: a múlt megértéséhez épp az visz közel, ha megértjük a saját korunkat. Vita magistra historiae.

Michelet és Burckhardt óta a reneszánsz fogalma alaposan megváltozott. Azt, hogy olasz humanisták fölfedezték az elsüllyedt ókori műveltséget, ma már csak az egyik tényezőnek tekintjük. Azt is mellé tesszük, hogy az emberiség megalapozott tudásra tett szert a Földgolyó felszínéről és közvetlen környezetéről, a Naprendszerről. Azt is, hogy elterjedt a könyvnyomtatás, létrejöttek a szabadon látogatható óriáskönyvtárak, és általánossá váltak a magánkönyvtárak. Azt is, hogy a 16. századi művelődésben roppant hatékonyan közvetített eszmerendszerek csatája zajlott. A mai ember a reneszánsz kort akár úgy is láthatja, mint az előző információrobbanás korát.

Bárczi Ildikónak a közelmúltban megjelent hatalmas monográfiája, az Ars compilandi feltárja a prédikációszerzés ama későközépkori és korareneszánsz műfogásait, amelyeket csak a következő információs forradalom, a mi korunk felől nézve lehetett felismerni. Művét a szerző az ELTE reneszánszkutató és bölcsészinformatikai műhelyeinek tagjaként alkotta meg. A jelenkor (vagyis az internetes szövegkritikai kiadások készítésének tapasztalata) felől nézte és értette meg a 15–16. század fordulójának információkezelési eljárásait, miközben a régi módszereket a maga mai feladatainak megoldásában hasznosította.

A 15. századi alkotó értelmiségiek egyháziak voltak. Sokuknak állandó munkát jelentett a prédikációk készítése. Bárczi Ildikó úgy találta, hogy a prédikácószerzők alapjában nem lineárisan olvasható könyveket, nem olvasmányokat, hanem afféle – mai szóval – adatbázisokat, gazdagon és hierarchikusan tárgymutatózott segédeszközöket használtak munkájuk során. Amire nem mutatott a tabula, az a prédikációszerző számára alig létezett. Művében Bárczi Ildikó működtethetővé tette, nagy mélységig feltárta a későközépkori-korareneszánsz szerző virtuális könyvtárát, felfedezte szövegalkotó eljárásait, amelyek meglepően emlékeztetnek a mi mai szövegkezelési módszereinkre.

Az ifjúságnak Bárczi Ildikó arra is példát mutatott, hogy a (tudományágunkban még mindig észlelhető) nemzeti bezárkózás rossz út. Magyar irodalomtörténeti eredményeit nemcsak itthon publikálta. Tavaly egy nagy tanulmánya például francia nyelven, egy kiváló ferences folyóiratban jelent meg.

Ennyi volna hát a vigasztalás. A test elporlad, a lélek eltávozik, a szellem azonban velünk marad. Ez a tudós jutalma.

Csakhogy nem hat a gyógyszer. Nem hat a vigasztalás. Hiányzik Ildikó.

...

Hiába próbáljuk megvigasztalni magunkat, nem fog menni. Ami történt, nem fér bele a fejünkbe. Ahogy József Attila mondja:

...érthetetlen,
hogy mindig így lesz ezután.

 

Horváth Iván beszéde Bárczi Ildikó sírjánál


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2012.05.30.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Doktori felvételi tájékoztató
A Doktorandusz Önkormányzat és a Doktori és Tudományszervezési Iroda tájékoztatót tart a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Részletek »
Könyvbemutató A Szláv és Balti Filológiai Intézet szervezésében
A Szláv és Balti Filológiai Intézet
2018. március 7-én, szerdán, délután 17 órai kezdettel tartja soron következő szlavisztikai könyvbemutatóját.
Ezen a rendezvényen az intézet oktatói által írt, az utóbbi évben megjelent nyelvészeti és irodalmi tárgyú monográfiák, tankönyvek, valamint az itt szerkesztett tanulmánykötetek kerülnek rövid bemutatásra.
Részletek »
Egyetemi Anyanyelvi Napok
Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén is megrendezi az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatot, amely 2018. február 28-a és március 2-a között lesz az ELTE BTK-n. Részletek »
Márkusz László nagykövet előadása a vallás szerepéről a Nyugat-Balkánon
Áttekintés a vallás nemzetépítésben és politikában játszott szerepéről a Nyugat-Balkánon. Részletek »
Kulturális Örökség Tanulmányok - Múzeumi kurátori ismeretek specializáció
2018 őszétől új "Múzeumi kurátori ismeretek" elnevezésű specializáció
választható az Atelier Tanszék Kulturális Örökség Tanulmányok MA
képzésén belül. Részletek »
Campus Mundi ösztöndíj - felhívás
Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Részletek »
Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál - felhívás
A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!