2018.06.25. hétfő   
.: Home :.    »    Menü      »    Aktuális  
Aktuális
  
   
   
   
   
   
   
.: :.
   

NORTHROP FRYE 100: A DANUBIAN PERSPECTIVE


A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete, Hermeneutikai Kutatóközpontja (www.kre.hu) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézete (www.elte.hu) NORTHROP FRYE 100: A DANUBIAN PERSPECTIVE címmel nemzetközi konferenciát szervez a kanadai tudós születésének centenáriuma alkalmából. A konferencián hét nemzet harminc kutatója tart előadásokat angol és magyar nyelven. A két meghívott plenáris előadó Robert D. Denham, Northrop Frye nemzetközileg elismert életműkutatója, valamint Dávidházi Péter, az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézetének professzora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Northrop Frye a huszadik század egyik legjelentősebb, legtöbbet idézett gondolkodója. Legismertebb munkájában, A kritika anatómiájában (1957) az irodalom megszólító erejét az ismétlődő mitikus motívumoknak tulajdonítja, és az európai kultúra „kanonizált mítoszával”, a Bibliával hozza összefüggésbe. Érdeklődésének középpontjában az irodalom és a vallás viszonya, a szent könyv és a világi irodalom összefüggései, az irodalom etikai, vallási és társadalmi jelentősége áll. A keresztény szimbolika képzeletgazdag értelmezése, az interdiszciplináris módszertan és a nyugati kulturális örökség átfogó szemlélete a pluralizmus és spirituális keresés korában különösképpen időszerűvé avatja mondanivalóját.
 
A Károli Gáspár Református Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiemelt fontosságot tulajdonít a tudományos együttműködésnek, melyhez Northrop Frye életművének vizsgálata kiváló alkalmul szolgál. Mindkét egyetem számára fontosak az olyan interdiszciplináris kutatások, melyek a kultúra és a vallás, szűkebb értelemben a művészet és a keresztény hagyomány – ezen belül a konferencia közös szervezését kezdeményező Károli Gáspár Református Egyetem számára a protestáns örökség – mélyebb összefüggéseit vizsgálják.
 
Mivel fő művei közül több mindmáig nem olvasható magyarul, és a magyar fordítások is sok év késéssel jelentek meg (A kritika anatómiája, 1998, fordította: Szili József; valamint Kettős tükör. A Biblia és az irodalom, 1996, és Az ige hatalma, 1997, fordította: Pásztor Péter), Northrop Frye még ma is méltatlanul kevéssé ismert hazánkban a nagyközönség előtt. Frye munkássága a tudományos életben azonban már évtizedek óta ismert. A KRE Anglisztika Intézetének igazgatója, a Shakespeare-kutató Fabiny Tibor már a nyolcvanas években Frye-szemináriumokat tartott tanítványainak, és több hazai egyetemen is bekerült A kritika anatómiájának bevezetése az angol szakos hallgatók kötelező olvasmányai közé. Azóta több, Frye műveit középpontba állító tanulmány is megjelent magyar szakfolyóiratokban, és két monográfia is született: Kenyeres János (ELTE BTK) Revolving around the Bible: A Study of Northrop Frye (2003) c. munkája és Tóth Sára (KRE BTK) A képzelet másik oldala: Irodalom és vallás Northrop Frye életművében (2012) c. műve.

 • Program letöltése
 • Plakát

 • .:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2012.09.05.      :.
  .: facebook :..: iwiw :.
   ESEMÉNYNAPTÁR   
  2018 június
  H K Sz Cs P Sz V
  28 29 30 31 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 30 1
  2 3 4 5 6 7 8
   ESEMÉNYEK   
  Zenekultúra minor - felvételi meghallgatás!
  2018. június 25-én, illetve 27-én. Részletek »
  A kritika fogalma a XVII-XVIII. században
  Az MTA-PTE "Kritikai Tanulmányok" Kutatócsoport és az ELTE Újkori és Jelenkori Filozófia Tanszék konferenciája. Részletek »
  A fordítás elméleti és gyakorlati kérdései
  Emlékkonferencia Papp Andrea tiszteletére. Részletek »
  DAAD német-magyar kutatócsere program - Pályázati-felhívás
  A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé 2019-2020-as évre. Részletek »
  Textológia és interpretáció a régi magyar irodalomban
  Az egy évvel ezelőtt elhunyt Orlovszky Géza emlékére rendezett konferencia. Részletek »
  Költők és koruk konferenciasorozat - Pályázati-felhívás
  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
  Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Institut für Finno-Ugristik an der Universität Wien
  és a József Attila Társaság közös pályázati felhívása. Részletek »
  Múzeumok Éjszakája
  2018. június 23-án az ELTE BTK – Trefort-kertben.
  Részletek »
  Némirovsky-délután
  A Francia Intézet és az ELTE BTK Francia Tanszékének szervezésében. Részletek »
  Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázati felhívása a 2018/2019-es tanévre
  A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elsődleges célja, hogy a kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos eredményt elért hallgatókat támogassa anyagi és erkölcsi téren egyaránt. Részletek »
  Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
  Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
  Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
  Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
   Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
    © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
  Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!