2018.03.21. szerda   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Búcsú Szegedy-Maszák Mihálytól


A gyász nem a némaságban, hanem a pillanatnyi elnémulásban tapasztalható meg. Tudjuk, hogy Szegedy-Maszák Mihály Tanár Úr nincs többé velünk. Mégis sokan, amikor egy-egy fogas kérdésbe botlunk, amelytől meginog magabiztosságunk, vagy művek és értelmezések olyan szövevényes összefüggéseire bukkanunk, amellyel szemben kevésnek érezzük magunkat, akkor olyan természetesen fordulnánk Tanár Úrhoz, hogy bennünk formálódó kérdéseink vágnak mellbe hiányával: magunkban megkezdett szavainkkal magunkra maradunk.

A gyász megváltoztatja a léptékeket. Tanár Úr életútjának ismertetéseit olvasva megdöbbenthet, munkássága mennyi mindent magában foglalt, mily beláthatatlanul gazdag volt. Az elmúlt években sorra jelentek meg fontosabbnál fontosabb tanulmányai. A Kalligram Kiadó gondozásában válogatott műveit is közreadhatta volna, de a sorozat köteteiben rendre napvilágot láttak újabb tanulmányai és a korábban már vizsgált alkotások újraértelmezései. Még azoknak is, akik ismerték, folytonos meglepetésekkel szolgált azzal, mennyire váratlan témákban is jártas volt. De ezekben a napokban éppily fontosnak tűnik föl, hogy mindennek ellenére is mindig maradt ideje másokra: sok mindennel fárasztva őt, fáradhatatlan figyelemmel fordult barátai és tanítványai felé éppúgy, mint azok felé, akiket kevésbé ismert.

A gyász fölborítja az időrendet. Az Élet és Irodalomban halála előtt néhány nappal egy nagy beszélgetés jelent meg vele. Ebben említette, hogy Esterházy Péternek, betegségben sorstársának, új könyvét olvassa, akit szépíróként és emberként is szeretett és tisztelt. Amikor e sorok megjelentek, Esterházy már nem élt – ám az elmondott szavak élőként szóltak róla, így válván tanúsággá a művészet erejéről. A hiány, ami megakasztja az olvasást, nem marad puszta üresség. Nem sokkal halála előtt látott napvilágot új könyve már címében az időhöz való efféle viszonyt hangsúlyozza: Jelen a múltban, múlt a jelenben.

A gyász nem csak emlékezést jelent. Tanár Úr legutóbbi kötetének néhány írása szokatlanul személyes hangot üt meg. Markáns vonásokkal rajzolják az olvasó elé azt az arcot, amelyet addig jobbára a hozzá közelebb állók ismerhettek. A visszatekintő szavakba ború vegyül, szerénység az el nem ért célok miatt, elkomorodás az élet végessége fölött. De a komorabb hang arra is hív, Tanár Úr hihetetlenül gazdag életművére ne szoborszerű tökéletességében, múltbeli képként tekintsünk, hanem nyitott és eleven szellemi örökségként, újra ösztönző hagyományként. És az esendő emberségében látni engedett arc arról is szól, ha többé szavainkkal nem fordulhatunk is Tanár Úrhoz, de fordulhatunk könyveihez. Írásaiból azok is megismerhetik őt, akik személyesen nem találkoztak vele. Akik pedig ismertük, fájdalommal, de szavaira és gondolataira emlékezve búcsúzhatunk tőle, mindannyian barátai, munkatársai és tanítványai.

Fotó: Nándorfi Máté / MTI


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2016.07.28.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Doktori felvételi tájékoztató
A Doktorandusz Önkormányzat és a Doktori és Tudományszervezési Iroda tájékoztatót tart a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Részletek »
Könyvbemutató A Szláv és Balti Filológiai Intézet szervezésében
A Szláv és Balti Filológiai Intézet
2018. március 7-én, szerdán, délután 17 órai kezdettel tartja soron következő szlavisztikai könyvbemutatóját.
Ezen a rendezvényen az intézet oktatói által írt, az utóbbi évben megjelent nyelvészeti és irodalmi tárgyú monográfiák, tankönyvek, valamint az itt szerkesztett tanulmánykötetek kerülnek rövid bemutatásra.
Részletek »
Egyetemi Anyanyelvi Napok
Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén is megrendezi az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatot, amely 2018. február 28-a és március 2-a között lesz az ELTE BTK-n. Részletek »
Márkusz László nagykövet előadása a vallás szerepéről a Nyugat-Balkánon
Áttekintés a vallás nemzetépítésben és politikában játszott szerepéről a Nyugat-Balkánon. Részletek »
Kulturális Örökség Tanulmányok - Múzeumi kurátori ismeretek specializáció
2018 őszétől új "Múzeumi kurátori ismeretek" elnevezésű specializáció
választható az Atelier Tanszék Kulturális Örökség Tanulmányok MA
képzésén belül. Részletek »
Campus Mundi ösztöndíj - felhívás
Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Részletek »
Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál - felhívás
A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!