2018.03.23. péntek   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Orosz nyelv- és irodalomtudományi szakmai napok


Az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék meghívására az ELTE-re látogatott Jelena Petruhina, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem professzora. A 2017. február 21-én tartott a „Вопросы аспектуальности в славянских языках” című műhelybeszélgetés keretében a professzor asszony „Семантика вида и фазисно-временных способов действия в русском и чешском языках” címmel tartott nyitóelőadást. Ehhez kapcsolódóan Pátrovics Péter, a Lengyel Filológiai Tanszék docense „Категория вида в польском языке” címmel, valamint Pálosi Ildikó, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék adjunktusa Соотношения категории вида и способов глагольного действия в русском языке” címmel tartott korreferátumot. A műhelybeszélgetést Jászay László, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék professzora vezette.

Jelena Petruhina 2017. február 22-én az orosz szóképzés aktuális tendenciáiról szóló kerekasztal-beszélgetésen „Динамика синхронного словообразования в русском языке” címmel tartott vitaindító előadást. Mindkét rendezvényt élénk vita követte, melyben részt vettek az Orosz Tanszék MA-hallgatói és nyelvész munkatársai (Fábián Krisztina, Hegedűs Iván, Janurik Szabolcs, Palágyi Angela, Palásti Katalin, Pálosi Ildikó és Varga Éva Katalin). A kerekasztal-beszélgetés után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a vendégelőadóval történő konzultációra is az aspektológia, a szóképzés és a kognitív nyelvészet témakörében.

A két esemény a Tanszék által útjára indított nemzetközi orosz nyelv- és irodalomtudományi műhelybeszélgetés-sorozat második rendezvénye volt. A projekt előző rendezvénysorozatát 2016 novemberében Natalija Grjakalova professzor, az Orosz Tudományos Akadémia Orosz Irodalmi Intézete (Puskinszkij Dom, Szentpétervár) tudományos főmunkatársa irodalomtudományi előadásai és a hozzájuk kapcsolódó műhelybeszélgetések alkották. 


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2017.03.01.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Szláv Metodika I. konferencia
Szláv és Balti Filológiai Intézet Jövőkép a szláv nyelvek oktatásában, a hazai nemzetiségi nyelvoktatásban és a kultúrában című tudományos konferenciája. Részletek »
Kulin Katalin professor emerita magas kitüntetéseket kapott
Őfelsége VI. Fülöp Spanyol Király a Katolikus Izabella Érdemrendet adományozta Kulin Katalinnak. Részletek »
Trefort-kert Alapítvány 1%
A Trefort-kert Alapítvány az SzJA 1 %-ának gyűjtésével immár nyolcadik éve támogatja a Bölcsészkaron folyó oktatási, kutatási és kulturális tevékenységet. Részletek »
Doktori felvételi tájékoztató
A Doktorandusz Önkormányzat és a Doktori és Tudományszervezési Iroda tájékoztatót tart a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Részletek »
Könyvbemutató A Szláv és Balti Filológiai Intézet szervezésében
A Szláv és Balti Filológiai Intézet
2018. március 7-én, szerdán, délután 17 órai kezdettel tartja soron következő szlavisztikai könyvbemutatóját.
Ezen a rendezvényen az intézet oktatói által írt, az utóbbi évben megjelent nyelvészeti és irodalmi tárgyú monográfiák, tankönyvek, valamint az itt szerkesztett tanulmánykötetek kerülnek rövid bemutatásra.
Részletek »
Egyetemi Anyanyelvi Napok
Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén is megrendezi az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatot, amely 2018. február 28-a és március 2-a között lesz az ELTE BTK-n. Részletek »
Márkusz László nagykövet előadása a vallás szerepéről a Nyugat-Balkánon
Áttekintés a vallás nemzetépítésben és politikában játszott szerepéről a Nyugat-Balkánon. Részletek »
Kulturális Örökség Tanulmányok - Múzeumi kurátori ismeretek specializáció
2018 őszétől új "Múzeumi kurátori ismeretek" elnevezésű specializáció
választható az Atelier Tanszék Kulturális Örökség Tanulmányok MA
képzésén belül. Részletek »
Campus Mundi ösztöndíj - felhívás
Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!