2018.06.21. csütörtök   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Egyetemi Anyanyelvi Napok


A szervezők célja, hogy az anyanyelvi kultúra, a nyelvi változatosság és a kommunikáció iránti érdeklődést felkeltse a bölcsészhallgatótól a jogászokon át a matematika szakosokig, hiszen az ELTE bármely szakjára jár valaki, az anyanyelv összeköti őket, s ennek szeretete és titkainak ismerete a tudományegyetemi lét egyik alapfeltétele. A rendezvénysorozat interaktív előadásai mellett a kihívást kereső hallgatók versenyeinken ki is próbálhatják magukat.

2018. február 28-án, szerdán 17 órától a BTK kari tanácstermében (A épület, földszint) rendezzük meg az Élve boncolás 2. programot. Várjuk az irodalom és a költészet iránt érdeklődőket. A résztvevők olyan ELTE-seket hallhatnak, akik közül lehet, hogy a jövő nagy írói-költői kerülnek majd ki: rangos publikációkat jegyző hallgatók műveiről tartunk pódiumbeszélgetést. Az Élve boncolás 2. a kortárs magyar líra hat versének poétikai sajátosságairól tart eszmecserét. A versek szerzői a Bölcsészettudományi Kar hallgatói: Evellei Kata, Fehér Renátó, Nyerges Gábor Ádám, Seres Lili Hanna, Tinkó Máté és Vida Kamilla. Az egyes versekről, melyeket a szerzők olvasnak fel, felkért hozzászólók tartanak vitaindítókat: Melhardt Gergő, Palágyi László és Szemes Botond (hallgatók) valamint Molnár Gábor Tamás, Simon Gábor és Tátrai Szilárd (oktatók). A beszélgetés nyitott, a hallgatóság bekapcsolódását is várjuk.

A nyelvi képesség kifejlődése, a nyelvészet és az etológia kapcsolata iránt érdeklődőket március 1-jén 15 órától várjuk a BTK kari tanácstermébe a Szót értenek-e velünk a kutyák? c. előadáscsokorra. Andics Attila etológus a téma világviszonylatban is kiemelkedő kutatójaként a kutyák nyelvfeldolgozó képességéről tart előadást. A Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet részéről fonetikai, jelnyelvi és kognitív nyelvészeti hozzászólások egészítik ki a programot, amely így nyelv és megismerés tág (a fajspecifikus jellemzőkön és a verbális kommunikáción túlmutató) megközelítését ígéri. Előadóink lesznek még: Deme Andrea, Hattyár Helga és Imrényi András.

Ezt követően, 17 órától a zene, a tánc és az ehhez köthető rigmusok világában merülhetünk el a Tánc-szókkal. A táncokat Simon Gábor mutatja be.

Bemutatkoznak a nyelvészeti diákműhelyek is! Március 2-án, pénteken 13 és 14 óra között az A épület II. emeleti folyosóján poszterek segítségével bepillanthatunk a nyelvészeti diákműhelyek kutatásaiba.

Jelentkezzen az EAN bármelyik versenyére! A szépen olvasó és beszélő hallgatók figyelmébe a szépkiejtési versenyt ajánljuk:nevezzenek, és március 2-án, pénteken 10 órakor jöjjenek az A épület 144-es terméhez. A verselni szeretőknek a versmondó versenyt kínáljuk, amelyen elszavalhatják kedvenc költeményüket március 2-án 10 órától az A épület 245-ös termében. Aki pedig úgy érzi, jó a helyesírása, bátran nevezzen az Ifjúsági épület II. emeletén tartandó digitális helyesírási versenyre, amely aznap 8.30-tól kezdődik. A mozgalmasabb programra vágyókat pedig egy futással egybekötött multimédiás anyanyelvi és többnyelvűségi vetélkedőre invitáljuk, amely 2-án 11 órakor kezdődik Trefort-kerti tájfutás néven. A versenyekre való jelentkezési határidőket, részletes információkat az EAN Facebook-oldalán találhatják. Az eredményhirdetés március 2-án 14 órától lesz a kari tanácsteremben.

Vegyen részt Ön is az EAN minél több programján, nem fog csalódni!

Az Egyetemi Anyanyelvi Napok fő médiatámogatója az ELTE Online hallgatói magazin.

A rendezvény előadásai Alumni találkozók, támogatónk az Alumni Központ.


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2018.02.19.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 június
H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Zenekultúra minor - felvételi meghallgatás!
2018. június 25-én, illetve 27-én. Részletek »
A kritika fogalma a XVII-XVIII. században
Az MTA-PTE "Kritikai Tanulmányok" Kutatócsoport és az ELTE Újkori és Jelenkori Filozófia Tanszék konferenciája. Részletek »
A fordítás elméleti és gyakorlati kérdései
Emlékkonferencia Papp Andrea tiszteletére. Részletek »
DAAD német-magyar kutatócsere program - Pályázati-felhívás
A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé 2019-2020-as évre. Részletek »
Textológia és interpretáció a régi magyar irodalomban
Az egy évvel ezelőtt elhunyt Orlovszky Géza emlékére rendezett konferencia. Részletek »
Költők és koruk konferenciasorozat - Pályázati-felhívás
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Institut für Finno-Ugristik an der Universität Wien
és a József Attila Társaság közös pályázati felhívása. Részletek »
Múzeumok Éjszakája
2018. június 23-án az ELTE BTK – Trefort-kertben.
Részletek »
Némirovsky-délután
A Francia Intézet és az ELTE BTK Francia Tanszékének szervezésében. Részletek »
Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázati felhívása a 2018/2019-es tanévre
A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elsődleges célja, hogy a kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos eredményt elért hallgatókat támogassa anyagi és erkölcsi téren egyaránt. Részletek »
Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!