2018.05.26. szombat   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Kalamazoo-i medievisztikai konferencia


A Történelem Segédtudományai Tanszék keretében működő, K-115896. sorszámú OTKA kutatócsoport munkatársai, Gál Judit, Tarján Eszter és Kádas István 2018. május 9–13 között részt vettek az Egyesült Államok és a világ egyik legjelentősebb középkor-történeti konferenciáján, az idén 53. alkalommal megrendezett nemzetközi középkorász kongresszuson, — 53rd International Congress on Medieval Studies —, ahol ismertették kutatásaik eredményeit. A rendezvénynek hagyományos módon ezúttal is a Western Michigan University kalamazooi kampusza adott otthont. A kongresszusra az Egyesült Államok, Európa és a világ számos más pontjáról érkeztek középkorral foglalkozó történészek, megközelítőleg háromezer résztvevő volt jelen. Összesen 552 szekciót, valamint kerekasztal beszélgetést bonyolítottak le változatos témákban.

A kutatócsoport munkatársai közül az első előadást Gál Judit tartotta május 11-én, „Calming the Storm: The Role of Bishops in Dalmatian Towns during the Hungarian Takeover in the Twelfth Century” címmel. Gál Judit előadásában ismertette Könyves Kálmán dalmáciai hadjáratának és a tengermelléki városok békés meghódításának hátterét, kiemelve az ebben az eseménysorban meghatározó szerepet játszó helyi püspökök tevékenységét. Gál Judit megvizsgálta a dalmát püspökök és érsekek által betöltött szerepeket, illetve hogy ezek a feladatkörök mennyiben változtak, bővültek a magyar uralom idején. Az előadásból kiderült, hogy a helyi püspökök kulcs szerepet játszottak Dalmácia irányításában, és a király és a városok közötti kapcsolattartásban.

Másnap, május 12-én Tarján Eszter heraldikai témájú előadása következett, „Lions, Leopards, Greyhounds: Central and Eastern European Royal Coats of Arms in the Early English Rolls of Arms (1272–1307)” címmel. Tarján Eszter a 13–14. századi angol címerestekercsekben szereplő magyar és dalmát címerábrázolásokat vetette alapos vizsgálat alá, előadásából megtudhattuk, hogy a tekercsek szerzői különféle hagyományokból dolgoztak, ismereteiket azonban az általuk látott pecsétek is kiegészítették, így az angol forrásokban szereplő magyar címereket nem szabad fiktíveknek bélyegeznünk. Az előadó a dalmáciai címer legkorábbi, 13. század végi előfordulását is feltárta.

A konferencia zárónapján Kádas István az OTKA kutatócsoport, valamint az MTA BTK „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport munkatársa prozopgráfiai témájú előadására került sor („Movers of the Economy: the Office-Holders. A Prosopography of the Financial Administration of the Medieval Hungarian Kingdom”). Kádas István egyrészt ismertette a Lendület kutatócsoport prozopográfiai és archontológiai jellegű kutatását, majd ezt követően két, illetve három külföldi kereskedő példáját mutatta be az adattár hasznosíthatóságát, melynek köszönhetően a középkori magyar pénzügyigazgatásban szerepet játszó személyek kapcsolatrendszerét is jobban megismerhettük.

A Történelem Segédtudományai Tanszék munkatársai által tartott előadások, mind a tanszéki keretek között működő OTKA kutatócsoport, mind a magyarországi segédtudományi kutatások módszereit, eredményeit bemutatta a nemzetközi szakmai közönség számára.


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2018.05.15.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 május
H K Sz Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
 ESEMÉNYEK   
DH Budapest 2018
Május 28-án kezdetét veszi az ELTE Bölcsészettudományi Karán az ELTE Digitális Bölcsészet Központja által szervezett négy napos nemzetközi konferencia. Részletek »
Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
Néderlandisztika diszciplináris minor
Tájékoztató a néderlandisztika minor szakirányról Részletek »
Középkorral foglalkozó doktoranduszok konferenciája
2018. június 7-én és 8-án kerül megrendezésre. Részletek »
Hallgatói ösztöndíj a Heilderbergi Egyetemre
A pályázat benyújtási határideje: 2018. május 31. Részletek »
2. Művészetpedagógia Konferencia
A művészet és a tudomány megújuló világképe – fókuszban: a kreativitás fejlesztése és a zenei nevelés témakörben kerül megrendezésre a 2. ELTE Művészetpedagógiai Konferencia. Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!