2018.07.19. csütörtök   
.: Home :.    »    Menü  
  
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Bölcsész a FORMA1-ben


Kalmár István neve napok alatt bejárta a hazai sajtót, az Angol-Magyar, mint idegen nyelv tanári MA-s hallgató nyerte meg a Hugo Boss és a McLaren Mercedes istálló által szervezett versenyt, aminek köszönhetően hallgatótársunk tervezte meg az angol csapat szombati időmérőn használandó overálját! Ennek apropóján beszélgettünk a „civilben” újságírással is foglalkozó Istvánnal.

Mi volt a konkrét verseny, amit megnyertél?

A Hugo Boss és a McLaren Mercedes idén ünneplik az együttműködésük harmincadik évfordulóját, és ezt az 1981 óta tartó szponzorációt úgy ünneplik, hogy minden versenyhétvégén a szombati kvalifikáción különleges ruhát hordanak a pilóták, amelyet az adott országból, vagy a környező államokból bárki megtervezhetett.

Lehet tudni, hogy összesen hány pályázat érkezett be?

Közel 250 tervet adtak le a határidőig, és azt kell hogy mondjam, ez az általános, minden futam előtt nagyjából ennyi munkából választják ki a nyertest.

Hogy történt a kiválasztás? Megszavaztatták egy zsűrivel, a cég képviselői böktek rá az általuk legizgalmasabbnak tartottra, vagy pedig hazai szakemberek választottak ki téged?

A cég képviselői döntötték el a versenyt, de bevallom, fogalmam sincs, hogy mi alapján. Voltak kritériumok, aminek meg kellett felelni, de ezek többnyire kimerültek abban, hogy melyik felületek használhatóak a tervezés során. Nem volt olyan feltétel, hogy a magyarságot kell szimbolizálni a tervnek, a korábbi futamokon előfordult, hogy az országtól teljesen idegen formát valósítottak meg. Számomra azonban úgy tűnt logikusnak, hogy a hazai nagydíjra a magyarságból kell meríteni.

Ezek után hogy jutottál el az általad megálmodott mintáig?

Több opcióval is próbálkoztam, a Rubik kockát, harsány színei miatt hamar elvetettem, a Túró Rudira hajazó piros pöttyök sem mutattak volna jól egy ilyen overálon, így megpróbáltam a lehető legegyszerűbb mintát kiválasztani a kevesebb néha több elvet követve. Így jutottam el az általam kiválasztott kalocsai mintáig, amivel végül is megnyertem a versenyt.

Mi lett a hozadéka ennek a győzelemnek, mit nyertél vele?

Nyertem két tribünjegyet a teljes versenyhétvégére, ezen a Hugo Boss hazai leányvállalata által szervezett rendezvényen találkozhatok az angol istálló egyik pilótájával, amikor is bemutatjuk a kvalifikációs ruhájukat, és ünnepélyesen át is adjuk azt a pilótának.

Tervezed azt, hogy a sikeren felbuzdulva a továbbiakban is részt veszel hasonló pályázatokon próbálgatva a kreativitásod?

Minden évben vannak hasonló lehetőségek, tavaly épphogy lemaradtam a leadási határidőről, amikor Bruno Senna sisakjára lehetett terveket készíteni, bár ott teljesen más stílus nyert, mint amit én megálmodtam. Igazából ez olyan, hogy az ember a saját maga szórakoztatására elindul, veszíteni nem veszíthet semmit, mert nincs nevezés, nem kell rá költeni. Ha lesz szabadidőm, akkor természetesen próbálkozni fogok.

A tanári szakod feladva inkább fordulsz a kreatív munkák irányába a későbbiekben?

A tanár nem lehet kreatív? A kettő szerintem nem zárja ki egymást, mert a tanári szakhoz is jó adag lelemény és fantázia szükséges. Szeretném a két dolgot párhuzamosan, egymás mellett csinálni. Érdekel mind a két szakom, látuk bennük jövőt. A Forma-1 számomra inkább hobbi jelenleg, tanárnak tanulok, de sosem tudhatod!

FG


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2011.07.26.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 július
H K Sz Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 ESEMÉNYEK   
Az I. évfolyam francia minor szak írásbeli szintfelmérőjére
Az I. évfolyam francia minor szak írásbeli szintfelmérőjére 2018. szeptember 3-án, hétfőn 10 órakor kerül sor.
Részletek »
Portugál minor tájékoztató
A portugál minor szakirányt a bolognai rendszerben bármely alapszakos, portugál nyelvtudással nem rendelkező ELTE hallgató választhatja. Részletek »
Spanyol minoros szintfelmérő
A Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék a 2018/2019-es tanévre is hirdet minoros szintfelmérő beszélgetést. Részletek »
Év digitális bölcsészeti szakdolgozata pályázat eredményhirdetés
Az eredményhirdetésre 2018. június 28-án került sor. Részletek »
Az Év Oroszdolgozata - Pályázati-felhívás
Az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért keresi 2018 legjobb orosz témájú tudományos dolgozatát. Részletek »
DAAD német-magyar kutatócsere program - Pályázati-felhívás
A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé 2019-2020-as évre. Részletek »
Költők és koruk konferenciasorozat - Pályázati-felhívás
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Institut für Finno-Ugristik an der Universität Wien
és a József Attila Társaság közös pályázati felhívása. Részletek »
Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!