2018.06.20. szerda   
.: Home :.    »    Menü      »    Kampusz      »    Kollégiumok  
Kampusz
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 KOLLÉGIUMOK    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.:  :.
   

Kollégiumokól röviden


Az ELTE Egyetemi Kollégium 12 tagkollégiumból áll, ebből 5 szakkollégium. A “hagyományos” kollégiumokba a jelentkezők szociális rászorultsága alapján veszik fel a hallgatókat, míg a szakkollégiumokba egyedi felvételi eljárás során lehet bekerülni.

Az egyetemre frissen felvételt nyert hallgatók a felvételüket követően, augusztusban tudják leadni jelentkezésüket, de tanév közben is van lehetőség kollégiumba jelentkezni (ez az úgynevezett “várólistás” felvételi – a megüresedett helyeket ezen felvételi eljárás során töltik fel.)

A kollégiumokban általában lehetőség van főzésre, mosásra, vasalásra – gyakorlatilag egy teljes háztartás vezetésére – van szélessávú internet-elérés (általában WiFi és vezetékes internet is), a kollégiumoknak van saját könyvtári állományuk, tanulásra nem csak a szobákban, hanem a kijelölt tanulószobákban is lehet, számos közösségi tér ki van alakítva a hallgatók számára, ahol teaházakat, karaoke-esteket és számos egyéb rendezvényt, bulikat rendeznek. Különböző sportolási lehetőségek is adottak mindenki számára: konditermek, sportpályák, ping-pong és biliárdasztalok, továbbá közös tornák és edzések is várják a sportolni vágyókat.

A hallgatók szabadon élnek a kollégiumokban: az épületet bármikor szabadon elhagyhatják, vendégfogadásra is van lehetőség (ehhez persze a szobatársak beleegyezésére is szükség van).

A kollégista hallgatók érdekeit a tagkollégiumi diákbizottságok érvényesítik, a kollektív érdekekért a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat felel. A felmerülő kérdésekkel az ELTE BTK HÖK kollégiumi referenséhez lehet fordulni a kollegium [kukac] btkhok [pont] elte [pont] hu e-mail címen vagy személyesen Hallgatói Önkormányzat irodájában tartott fogadóórájában.

Bármelyik kollégiumból 15-45 perc tömegközlekedéssel be lehet érni a BTK-ra. A bölcsészek számára az alábbi kollégiumok lehetnek különösen érdekesek:

  • Ajtósi Dürer sori kollégium (Budapest, 1146 Ajtósi Dürer sor 23.): apró pesti kollégium, bölcsész többség, kétfős szobák, szintenként közös vizesblokk. Kollégiumi díj: 12 320 Ft/ fő/hó.
  • Kerekes Kollégium (Budapest 1135 Kerekes út 12-20.): a szobák háromfősek, szintenként közös vizesblokk. Kollégiumi díj: 10 320 Ft/fő/hó.
  • Körösi Csoma Sándor Kollégium (Budapest, 1118 Dayka Gábor u. 4): kétfős szobák, két szoba rendelkezik egy vizesblokkal, valamint háromfős szobák, saját vizesblokkal. Kollégiumi díj: 15 320 Ft/fő/hó).
  • Nagytétényi úti Kollégium (Budapest 1223 Nagytétényi út 162-164.): nagy külvárosi kollégium jó közösséggel, négyfős szobák, szintenként közös vizesblokk. Kollégiumi díj: 9 320 Ft/fő/hó. - A kollégium jelenleg felújítás előkészítése alatt van.
  • Nándorfejérvári Úti Kollégium (Budapest 1117, Nándorfejérvári út 13.): 32 db 3 ágyas szoba, 2 db 2 ágyas szoba, szintenként közös vizesblokk. Kollégiumi díj: 12 320 Ft/fő/hó.
  • Vezér úti Kollégium (Budapest 1141 Vezér út 112.): háromfős szobák, szintenként közös vizesblokk. Kollégiumi díj: 9 320 Ft/fő/hó.

A kollégiumi díj az adott kollégium (törvényben definiált) komfortfokozata alapján van megállapítva.

Az ELTE szociális kollégiumaiba a https://neptun.elte.hu oldalon az Ügyintézés/Kollégiumi jelentkezés menüpont alatt kell jelentkezni. Ugyanitt lehet várólistára jelentkezni, és üresedés esetén év közben is lehetséges a bekerülés. A kollégiumi jelentkezésről bővebben: Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat honlapján.


A szociális kollégiumok mellett vannak az ún. szakkollégiumok. A szakkollégiumok tudományterületenként „fogják össze” az adott szakterület legtehetségesebb hallgatóit. A szakkollégiumba a felvétel nem szociális, hanem tanulmányi és tudományos alapon történik, azaz mindegyik esetében külön felvételi eljárási rend működik. A szakkollégiumokban a kollégium által meghatározott tanulmányokat és tudományos tevékenységet is kell folytatni. A szakkollégiumi felvételi eljárás, illetve annak időpontja eltér a szociális kollégiumokra vonatkozó felvételitől, arról bővebben a szakkollégiumokban lehet érdeklődni.


Az ELTE épületeinek elhelyezkedése Budapesten


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2017.09.18.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 június
H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
DAAD német-magyar kutatócsere program - Pályázati-felhívás
A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé 2019-2020-as évre. Részletek »
Textológia és interpretáció a régi magyar irodalomban
Az egy évvel ezelőtt elhunyt Orlovszky Géza emlékére rendezett konferencia. Részletek »
Költők és koruk konferenciasorozat - Pályázati-felhívás
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Institut für Finno-Ugristik an der Universität Wien
és a József Attila Társaság közös pályázati felhívása. Részletek »
Múzeumok Éjszakája
2018. június 23-án az ELTE BTK – Trefort-kertben.
Részletek »
Némirovsky-délután
A Francia Intézet és az ELTE BTK Francia Tanszékének szervezésében. Részletek »
Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázati felhívása a 2018/2019-es tanévre
A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elsődleges célja, hogy a kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos eredményt elért hallgatókat támogassa anyagi és erkölcsi téren egyaránt. Részletek »
Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!