2018.06.20. szerda   
.: Home :.    »    Menü      »    Kampusz      »    ZÖLD KAR  
Kampusz
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

ZÖLD KAR


„trefortzöld”


Az ELTE és a MOME közös tervező műhelyt hirdet

„trefortzöld - ELSŐ PESTI KÖZÖSSÉGI BÖLCSÉSZKERT”  címmel
a MOME hallgatói és az ELTE BTK hallgatói és oktatói számára

A program előzménye:
A 2009-ben Összezöldülés címmel megrendezett nagy sikerű Füvészkert ötlet pályázat eredményeinek ismeretében, az ELTE Bölcsészettudományi Kar és a Füvészkert vezetése érdemesnek és hasznosnak látja egy hasonló workshop megrendezését az ELTE Trefort-kertben is. A kampusz központi fekvése, hallgatóinak és oktatónak száma, nemzetközi ismertsége, múltja és rangja kívánatossá teszi, egy olyan modern, környezettudatos térszemlélet és megjelenés kialakítását, amelyet egy koncepciókészítő workshop előz meg, friss és új szemléletek és kreatív ötletek felszínre hozásával.

A program célja: a Trefort-kert (Budapest 1088, Múzeum krt. 4. – Múzeum krt. 6-8.) megújításának segítése, ötlet-koncepcióinak kigondolása a jelenlegi kissé elavult kert közkertté, közösségi térré alakítása, kiterjesztése a design eszközével.
A designkoncepció felölelheti az egész kertet, de koncentrálhat annak egy-egy részére is.
A program célja a fiatal tervezők ötleteinek felszínre hozása, új megközelítések és szempontok felkutatása. Az elkészült ötlet-koncepciók a későbbiekben részleteiben, vagy egészükben felhasználásra kerülnek a Trefort-kert megújítása során.

A tervek főbb témakörei:
- a Trefort-kert egésze (mint pl. a kampusz kertje, civil események helyszíne, stb.)
- a Trefort-kert funkcionális részterületei (pl. szórakozási helyszín, közl. zónák, gépjárműparkoló, kerékpártámaszok stb.)
- oktatási funkciók a Trefort-kertben (leendő tematikus oktatási helyszínek, leendő szemináriumi helyszínek)
- pihenés, kikapcsolódás, rekreáció a kertben
- vendégek a Trefort-kertben (ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola diákjai és tanárai, kerületi lakosok, kerületi intézményi dolgozók, vendéghallgatók, turisták.)
- csökkent (látó-halló-mozgás) képességű emberek a kertben, akadálymentesítés
- a kert bútorai, eszközei és arculata,
- szemléletformálás, környezet és tisztaság tudatosság növelése, a tudatos „városhasználat” elősegítése,
- külföldiek a kertben, a világ nagy egyetemei turista látványosságok is egyben…
- a Trefort-kert története,
- a Trefort-kert mint belvárosi, VIII. kerületi zöld zóna,
- a Trefort-kert mint a Bölcsészkar közösségi kertje.

A program indítórendezvénye 2011. október 24. és október 28. között a Bölcsészettudományi Karon rendezendő öt, egész napos workshop. A két első napon az ELTE és a MOME oktatói adnak elő, kerekasztalbeszélgetés lesz, a tervezési munkát pedig a MOME oktatói irányítják. A program része egy vezetett séta a Trefort-kertben, valamint egy Füvészkert esti bejárás. A tervező műhely helyszíne a Bölcsészkari kampusz. A workshop részleteiről a regisztráció után értesítünk minden jelentkezőt.Támogatók:

Kupola büfé
Múzeum krt. 4/a. alagsor

Füvészkert (www.fuveszkert.org)  | Védegylet Fair Trade (vedegylet.hu)  | Aula Étterem (aulaetterem.hu)

A Bölcsészettudományi Kar zöldítése

2009 tavaszán Dr. Dezső Tamás Dékán megbízta Dr. Devescovi Balázst a fenntarthatósági koordinátori feladatok ellátásával,

hogy a Kar a fenntartható fejlődés követelményeihez illeszkedő működése érdekében tevékenykedjék.

 Devescovi Balázs a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet tanársegédje, bölcsész végzettsége mellett meggyőződéses zöld gondolkodású. Az ELTÉ-n a magyar szakos diplomája mellett 1998-ban elvégezte a Humánökológia Programot, 1999-ben a Schumacher College – az ökológia tanulmányok Angliában található nemzetközi központja – Wild Mind, Gentle Heart című képzésének ösztöndíjas hallgatója volt. Az ökokritika, a természet és az irodalom kapcsolatát vizsgáló tudományág egyik úttörő hazai művelője.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek másfél évtizede tagja, általános és középiskolásoknak szervezett és tartott nomád környezeti nevelési táborokat, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felkéréséből folyó fenntarthatósági koordinátori országos hálózat kialakítása projekt vezetője volt. 

A szentendrei Erdei Iskola Alapítványnál olykor kerékpáros és gyalogos túrákat vezet, nyári táborok és erdei iskolák programjait tartja. Amellett, hogy amatőr országúti kerékpáros, a napi munkába járást is (néhány erősen havas napot leszámítva) kerékpárral oldja meg. Szentendrén lakik, feleségével két gyereket nevelnek.

A kari vezetőség az intézmény zöldebbé tételére egy komplex program kidolgozását tervezi, ezek elemei közé tartozik

- a Trefort-kert parkosítása,

- a Trefort-kerti kampusz kerékpárosbarát intézményé történő átalakítása,

- a kari szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása.

A program, illetve az egész zöldítés bővebb, a széles olvasóközönség számára is érthető változatban került egy cikkben megfogalmazásra, ami a Trefort-kert Magazin harmadik számában jelent meg. A szöveget megtalálják a munkaterv menüpont alatt, a lap egésze letölthető itt pdf formátumban.

2009. április 29-30. és május 22-e között két kérdőív kitöltésére kértük meg a Kar polgárait. Az egyik egy előzetes felmérése volt annak, hogy mekkora igény mutatkozik a kerékpár mint közlekedési eszköz használatára, illetve a kerékpáros infrastruktúra kiépítésére a kampuszon. A másikkal az volt a célunk, hogy előzetesen felmérjük, milyen visszhangra számíthat a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. A kérdőíveket és értékeléseiket az elkészült dokumentumok menüpont alatt találják meg.

A kerékpáros kérdőívek értékelésére is nagyban támaszkodva elkészítettük a Trefort-kerti kerékpártámaszokra vonatkozó szakmai ajánlást, ezt is megtalálják az elkészült dokumentumok alatt. Ajánlásaink a kari vezetőség további döntését várják, megvalósulásuk továbbá a gazdasági vezetőség hozzájárulásán múlik. A Trefort-kert parkosítása, illetve a kari Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés bevezetésének módja egyelőre kidolgozás alatt áll. 

Időközben Muraközi Zsóka egyetemi hallgató az Egységes Tanulmányi Rendszer társalgás fórumai között nyitott egy topikot a kari zöldítés témájában, kérjük bátran írják meg ott ötleteiket, kérdéseiket, gondjaikat, és természetesen megkereshetik e-mailben Devescovi Balázst is a devescovi.balazs@btk.elte.hu címen.


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2011.10.12.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 június
H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
DAAD német-magyar kutatócsere program - Pályázati-felhívás
A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé 2019-2020-as évre. Részletek »
Textológia és interpretáció a régi magyar irodalomban
Az egy évvel ezelőtt elhunyt Orlovszky Géza emlékére rendezett konferencia. Részletek »
Költők és koruk konferenciasorozat - Pályázati-felhívás
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, az Institut für Finno-Ugristik an der Universität Wien
és a József Attila Társaság közös pályázati felhívása. Részletek »
Múzeumok Éjszakája
2018. június 23-án az ELTE BTK – Trefort-kertben.
Részletek »
Némirovsky-délután
A Francia Intézet és az ELTE BTK Francia Tanszékének szervezésében. Részletek »
Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázati felhívása a 2018/2019-es tanévre
A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elsődleges célja, hogy a kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos eredményt elért hallgatókat támogassa anyagi és erkölcsi téren egyaránt. Részletek »
Magyarország 20. századi nőtörténete - Konferencia-felhívás
Az ELTE BTK Történeti Intézet Nőtörténeti Kutatóközpontja az MTA Nőtörténeti Munkabizottságával közösen konferenciát szervez decemberben. Jelentkezési határidő: július 1. Részletek »
Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás
Pályázati felhívás a 2018/19-es tanévre szóló Erasmus+ szociális kiegészítő támogatáshoz. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!