Ányos Fesztivál

Ányos Fesztivál
09/20 - 09/22

2017. szeptember 20. - 2017. szeptember 22.

ELTE Lágymányosi Campus

09/20 - 09/22

2017. szeptember 20. - 2017. szeptember 22.

ELTE Lágymányosi Campus


Népszerű tudományos programokkal, látványos koncertekkel várják az egyetemi hallgatókat 2017. szeptember 20-22. között a Lágymányosi Évnyitó Fesztiválon

Az Ányos fesztivál névadója a szódavíz-gyártás magyarországi elindítója, a fröccs atyja, Jedlik Ányos kísérletező kedvű fizikus, aki számos találmánya mellett tanított és tankönyveket írt, miközben 1848-ban az egyetem bölcsészkarát, 1863-ban az egyetemet is vezette. Mellesleg Eötvös Loránd jó barátja volt, aki tanszéki utóda, s talán legnagyobb tisztelője is lett. Neve egyszerre kapcsolódik a tudományhoz és a borhoz.

1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. A költő később a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.

A háromnapos évnyitó fesztiválon napközben sportprogramokkal, 16 órától Fröccs Akadémia-előadásokkal, Borvidékek sétányával várják az érdeklődőket. Este két színpadon tartanak két óránként nagyszabású koncerteket. Szerdán a Soulwave, a Kerekes Band és a Soerii&Poolek, csütörtökön a Lóci játszik, a Mary Popkids és a Bagossy Brothers Company, pénteken a Kistehén, a Wellhello és a Hiperkarma lép fel.


Programok napi bontásban a Facebookon

Jegyek


Időpont: 2017. szeptember 20-22.

Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A-C)

Forrás