Az albán miniszterelnök és oktatási miniszter látogatása az ELTE BTK-n

2012. március 20-án ünnepélyes keretek között fogadta Sali Berisha albán államfőt, Myqerem Tafaj albán oktatási minisztert és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, egyetemi notabilitások és más prominens tudományos személyiségek.

A gazdag múltra visszatekintő magyar-albán barátságot méltatta és a két nemzet közötti elmélyült akadémiai és oktatási kapcsolatokat üdvözölte Myqerem Tafaj oktatási miniszter az ELTE Bölcsészettudományi Karán tett hivatalos látogatása során. Beszédében a miniszter elmondta: „A két nemzet közötti kiváló barátság, a gazdasági, kereskedelmi és tudományos téren elért eredmények több évtizedes jó kooperációról, a kölcsönös megértésről és a kétoldalú kapcsolatok lankadatlan ápolásáról adnak tanúbizonyságot”. Örvendetesnek nevezte azt a kezdeményezést, hogy az egyetemek közötti kapcsolat formalizálása révén a magyar hallgatók is elmélyíthetik tudásukat Albánia kultúrájában, egyedi nyelvében és történelmében.

Nyitóbeszédében Mezey Barna rektor elmondta, hogy az Egyetem számára megtiszteltetést jelent, hogy az Albánia és Magyarország közötti együttműködés megerősítésében, a két ország közötti oktatási-tudományos területen való együttműködés elmélyítésében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, s különösen annak Bölcsészettudományi Kara, intézményi szintre emelt közreműködésével maga is alakító, tevékeny szerepet vállalhat. Hozzátette, hogy az erről szóló szerződés ratifikálásával az Egyetem egyúttal szimbolikusan maga is csatlakozik az Albánia függetlensége kikiáltásának századik-, illetve Albánia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat felvételének kilencvenedik évfordulójáról való ünnepi megemlékezéshez. Továbbá kiemelte, hogy szembeötlő hasonlóságok lehetők fel a két ország, a két nép kultúrájában és történelmében. Ilyen például a megmaradásért, a szabadságért, a függetlenségért s a nemzeti kultúra megőrzéséért folytatott hosszú küzdelem, valamint a jövő önálló formálására való jog huszadik század végi visszaszerzése.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta, hogy kulturális sokszínűségünk megértése, a tudományos elhivatottság és az egymás iránti nyitottság nemcsak az európai eszmeiség alappillére, de fontos kapocsként, egyfajta hídként jelenik meg a magyar és albán kapcsolatok erősítésében is. A miniszter elmondta, hogy a magyar-albán kapcsolatokat eddig is kölcsönös megértés, a két nép közötti barátság és szolidaritás, a gazdasági és kulturális területeken való jó együttműködés jellemezte. Olyan történelmi és tudományos személyiségek nevét megemlítette, akik fontos szerepet játszottak a két ország közötti kapcsolat elmélyítésében. Zog király a magyar-amerikai szülőktől származó Geraldine Apponyi grófnőt vette feleségül 1937-ben. A grófnő – Apponyi gróf lánya – „Magyarország fehér rózsájaként” vált ismertté a történelemben. Ezen kívül Schütz István, az első albán-magyar és magyar-albán szótár szerkesztőjét, valamint báró Nopcsa Ferenc albanológus és paleontológus nevét emelte ki a miniszter azok sorában, akik állhatatos munkálkodásukkal építették s tovább fejlesztették a két ország közötti kapcsolatokat.

Az ünnepi nyitóbeszédeket követően a két kormány képviselői aláírták a 2012-2014-es időszak oktatási munkatervét. Ennek új eleme az albanisztika szak beindítása az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

A megállapodás értelmében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 20 hónap keretet ad egyetemi, posztgraduális, doktori részképzésre, szakmai tanulmányutakra, kutatómunkára, nyári egyetemre. Az albán kormány szintén 20 hónapnyi ösztöndíjat biztosít egyetemi hallgatók, egyetemeken végzett kutatók részére, PhD- vagy ezzel egyenértékű fokozattal rendelkező természettudományi, ipari vagy mezőgazdasági szakembereknek. Ezt tudományos vagy ipari intézményekben magas szintű tapasztalatok megszerzésére, illetve egyetemeken és tudományos kutatóintézetekben egyetemi tanulmányokra és tapasztalatcserére fordíthatják.

Sali Berisha albán miniszterelnök Orbán Viktor kormányfő meghívására érkezett hazánkba. Az albán kormányfőt délelőtt katonai tiszteletadással fogadták a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, majd a két miniszterelnök az Országházban folytatott eszmecserét. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusban találkozott az albán kormányfővel, amikor a magyar EU-elnökség jegyében szervezett nyugat-balkáni körút keretében Albániába látogatott. Tiranában tárgyalást folytatott Sali Berishával, és előadást tartott a Tiranai Egyetemen. Orbán Viktor európai érdeknek nevezte, hogy Albánia mielőbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, amelyhez magyar támogatást ígért.

A magyar-albán diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját idén ünnepli a két ország, amelyhez ez a megállapodás az oktatási és tudományos kapcsolatok fejlesztésével járul hozzá. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem külön üdvözli a tudományos együttműködést, amelyre az együttműködő felek mérföldkőként tekintenek a bilaterális kapcsolatok szorosabbra fűzése terén. A magas szintű látogatás az ELTE BTK Múzeum körúti kampuszának Kari Tanácstermében, Magyarország Külügyminisztériuma, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Albánia budapesti nagykövetsége, az Albán Kulturális Intézet és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös szervezésében került megrendezésre.

Sárdi Rudolf

Galéria
2012.03.22.