Az orosz szókincs: múlt és jelen

Az orosz szókincs: múlt és jelen
10/20 - 10/21

2017. október 20. - 2017. október 21.

ELTE BTK D épület

10/20 - 10/21

2017. október 20. - 2017. október 21.

ELTE BTK D épület


2017. október 20-21-én az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék „Az orosz szókincs: múlt és jelen” címmel nemzetközi nyelvészeti konferenciát rendez.

Október 20-án 9.30-kor a Bölcsészettudományi Kar Tanácstermében tartandó ünnepélyes megnyitón üdvözlő beszédet mond Borhy László, az ELTE rektora, Boros Gábor, a Kar tudományos és kutatásszervezési ügyekért felelős dékánhelyettese, Kroó Katalin, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetője, a Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatóhelyettese, valamint Jászay László professzor emeritus. A megnyitó ünnepséget plenáris ülés követi.

A szekcióülésekre október 20-án délután, valamint 21-én kerül sor a Trefort-kerti kampusz „D” épületének termeiben. A tudományos rendezvényt szombaton 17.15-kor egy kerekasztal-beszélgetés zárja, melynek keretében a konferencia résztvevők aktuális nyelvészeti projektjei kerülnek bemutatásra. A konferenciának e programpontja egyben az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék „Nemzetközi műhelybeszélgetések” sorozatának III. rendezvényét alkotja.

A konferencián 13 ország russzista nyelvészei vesznek részt Ausztria, Lengyelország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Németország, Ukrajna, Kazahsztán, Oroszország, Fehéroroszország és Magyarország vezető egyetemeiről, ill. akadémiai nyelvtudományi intézeteiből. A konferencia résztvevői számos esetben az ELTE partnerintézményeit képviselik: a Lobacsevszkij Nemzeti Kutató Nyizsnyij Novgorodi Állami Egyetemet, a Szentpétervári Állami Egyetemet, a Puskin Orosz Nyelvi Intézetet, a Borisz Jelcin Első Orosz Elnök Uráli Szövetségi Egyetemet, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemet, az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetemet, a Sztoletov Vlagyimiri Állami Egyetemet, a Vilniusi Egyetemet, a Bécsi Egyetemet és az Eperjesi Egyetemet.Időpont: 2017. október 20-21.
Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

Meghívó
Részletes program