Barokk. Történelem-Irodalom-Művészet

2010. október 12-én, 16:00 órakor az ELTE BTK Történeti Intézet Könyvtárában mutatták be a „Barokk. Történelem — Irodalom — Művészet” című lengyel folyóirat magyar nyelvű különszámát.


A „Barokk. Történelem — Irodalom — Művészet” interdiszciplináris, nemzetközi folyóirat, amely 1994 óta félévente jelentkezik új számokkal. Eddig összesen harminckét számot adtak ki.

A különleges periodika elsősorban kultúrtörténeti, irodalomtörténeti, művészeti, zenei és filozófiai problémakörökkel foglalkozik a lengyel, illetve az európai barokk kontextusában. A széles spektrumú folyóirat szerkesztésében a Varsói Egyetem számos szakának (lengyel nyelv és irodalom, történelem, művészettörténet, könyvtudomány, zenetörténet) kiváló tudósai és elismert specialistái működtek közre.

Az idegennyelvű különszámok sorában, az olasz, a német, illetve a svéd után a magyar a negyedik. A kötet húsz szerző írásait tartalmazza.
A kötet bemutatóját Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg. A rendezvényen jelen volt Juliusz A. Chrościcki professzor, a „Barokk” folyóirat főszerkesztője, Szymon Brzeziński, a különszám szerkesztője, valamint a Neriton Kiadó képviseletében Berenika Bunalska-Kardasińska.

A különszám az ELTE BTK (Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék) és a varsói Neriton Kiadó közreműködésében jött létre. A kötet megjelenését Nemzeti Kulturális Alap, a varsói Magyar Kulturális Intézet és Varsói Egyetem Alapítványa támogatta.

Szymon Brzeziński
(Szerk.: Szandtner Veronika)

2010.10.12.