Beszámoló az Országos Tudományos Diákköri konferenciáról

2011. április 7. és 21. között lezajlott a XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia azon öt szekciójának az ülése, melyek versenyébe az ELTE BTK hallgatói dolgozatokkal neveztek. Karunkról összesen 176 pályázó indult az OTDK-n, a legtöbben a Humán Tudományi Szekcióba neveztek, míg a Művészeti Szekcióban egyetlen hallgatónk indult. Az öt szekciót öt különböző egyetem, illetve főiskola rendezte, Egerben, Sopronban, Kecskeméten, Szarvason, illetve Budapesten zajlottak az ülések.

Bár olyan statisztika még nem áll rendelkezésünkre, amely az egyes egyetemek, illetve karok által megszerzett helyezések számát mutatná, de az már most is látszik, hogy az ELTE BTK hallgatói minden szempontból kiváló eredményeket értek el a versenyeken. A legtöbb hallgatónkat vonzó Humán Tudományi Szekcióban 45 különböző tagozatot szerveztek, ezek közül az 19 tagozatban az ELTE BTK hallgatói szerezték meg az első helyet. Ebben a szekcióban 3 olyan hallgatónk is indult, aki pontveszteség nélkül, azaz maximális pontszámmal nyerte meg az adott tagozat első díját. A díjazott hallgatók felkészítésében a kar összesen 65 oktatója vett részt konzulens tanárként.

 

Az alábbi táblázat az ELTE BTK hallgatói által az egyes szekciókba nevezett dolgozatok számát, illetve az indulók által elért eredményeket mutatja:

 


 

Indulók száma

Díjazottak

1. helyezés

2. helyezés

3. helyezés

Különdíj


Humán Tudományi (bölcsész) Szekció

137

63

19

23

15

6


Művészeti és Művészettudományi Szekció

1

1

0

1

0

0


Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció

5

4

1

0

1

2


Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció

9

8

1

2

1

4


Társadalomtudományi Szekció

24

12

5

4

2

1


ÖSSZESEN

176

88

26

30

19

13

 

A fenti statisztika azonban természetszerűleg nem foglalhat magába minden eredményt. Az OTDK ülésein a hallgatóink szakterületük számos tudós képviselőjével személyesen megismerkedhettek, a vitaülések szüneteiben szakmai kapcsolatok születtek. Fontos szakmai folyóiratok szerkesztői többeket máris felkértek az indulók közül, hogy bemutatott dolgozatuk alapján készítsenek az adott folyóiratban közölhető cikkeket. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencia milyen sokrétűen segíti a tehetséggondozás céljait.

A Kari Tudományos Diákköri Tanács nevében gratulálok az OTDK-n helyezést elért hallgatóknak, és köszönöm a felkészítésükben szerepet vállaló oktatók munkáját.

 

Nagy Balázs

egyetemi docens,

a  Kari Tudományos Diákköri Tanács elnöke

2011.04.28.