Egyetemi Anyanyelvi Napok

Egyetemi Anyanyelvi Napok
02/28 - 03/02

2018. február 28. - 2018. március 02.

ELTE BTK, Múzeum krt. 4/A, Trefort-kerti Campus

02/28 - 03/02

2018. február 28. - 2018. március 02.

ELTE BTK, Múzeum krt. 4/A, Trefort-kerti Campus


A szervezők célja, hogy az anyanyelvi kultúra, a nyelvi változatosság és a kommunikáció iránti érdeklődést felkeltse a bölcsészhallgatótól a jogászokon át a matematika szakosokig, hiszen az ELTE bármely szakjára jár valaki, az anyanyelv összeköti őket, s ennek szeretete és titkainak ismerete a tudományegyetemi lét egyik alapfeltétele. A rendezvénysorozat interaktív előadásai mellett a kihívást kereső hallgatók versenyeinken ki is próbálhatják magukat.

2018. február 28-án, szerdán 17 órától a BTK kari tanácstermében (A épület, földszint) rendezzük meg az Élve boncolás 2. programot. Várjuk az irodalom és a költészet iránt érdeklődőket. A résztvevők olyan ELTE-seket hallhatnak, akik közül lehet, hogy a jövő nagy írói-költői kerülnek majd ki: rangos publikációkat jegyző hallgatók műveiről tartunk pódiumbeszélgetést. Az Élve boncolás 2. a kortárs magyar líra hat versének poétikai sajátosságairól tart eszmecserét. A versek szerzői a Bölcsészettudományi Kar hallgatói: Evellei Kata, Fehér Renátó, Nyerges Gábor Ádám, Seres Lili Hanna, Tinkó Máté és Vida Kamilla. Az egyes versekről, melyeket a szerzők olvasnak fel, felkért hozzászólók tartanak vitaindítókat: Melhardt Gergő, Palágyi László és Szemes Botond (hallgatók) valamint Molnár Gábor Tamás, Simon Gábor és Tátrai Szilárd (oktatók). A beszélgetés nyitott, a hallgatóság bekapcsolódását is várjuk.

A nyelvi képesség kifejlődése, a nyelvészet és az etológia kapcsolata iránt érdeklődőket március 1-jén 15 órától várjuk a BTK kari tanácstermébe a Szót értenek-e velünk a kutyák? c. előadáscsokorra. Andics Attila etológus a téma világviszonylatban is kiemelkedő kutatójaként a kutyák nyelvfeldolgozó képességéről tart előadást. A Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet részéről fonetikai, jelnyelvi és kognitív nyelvészeti hozzászólások egészítik ki a programot, amely így nyelv és megismerés tág (a fajspecifikus jellemzőkön és a verbális kommunikáción túlmutató) megközelítését ígéri. Előadóink lesznek még: Deme Andrea, Hattyár Helga és Imrényi András.

Ezt követően, 17 órától a zene, a tánc és az ehhez köthető rigmusok világában merülhetünk el a Tánc-szókkal. A táncokat Simon Gábor mutatja be.

Bemutatkoznak a nyelvészeti diákműhelyek is! Március 2-án, pénteken 13 és 14 óra között az A épület II. emeleti folyosóján poszterek segítségével bepillanthatunk a nyelvészeti diákműhelyek kutatásaiba.

Jelentkezzen az EAN bármelyik versenyére! A szépen olvasó és beszélő hallgatók figyelmébe a szépkiejtési versenyt ajánljuk:nevezzenek, és március 2-án, pénteken 10 órakor jöjjenek az A épület 144-es terméhez. A verselni szeretőknek a versmondó versenyt kínáljuk, amelyen elszavalhatják kedvenc költeményüket március 2-án 10 órától az A épület 245-ös termében. Aki pedig úgy érzi, jó a helyesírása, bátran nevezzen az Ifjúsági épület II. emeletén tartandó digitális helyesírási versenyre, amely aznap 8.30-tól kezdődik. A mozgalmasabb programra vágyókat pedig egy futással egybekötött multimédiás anyanyelvi és többnyelvűségi vetélkedőre invitáljuk, amely 2-án 11 órakor kezdődik Trefort-kerti tájfutás néven. A versenyekre való jelentkezési határidőket, részletes információkat az EAN Facebook-oldalán találhatják. Az eredményhirdetés március 2-án 14 órától lesz a kari tanácsteremben.

Vegyen részt Ön is az EAN minél több programján, nem fog csalódni!

Az Egyetemi Anyanyelvi Napok fő médiatámogatója az ELTE Online hallgatói magazin.

A rendezvény előadásai Alumni találkozók, támogatónk az Alumni Központ.