Elhunyt Katus Elvira

Hosszan tartó betegség után, életének 64. évében (november 21-én), elhunyt Dr. Katus Elvira, a Szláv és Balti Filológiai Intézet Szláv Filológiai Tanszékének adjunktusa.

 

Katus Elvira az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát bolgár-történelem-orosz magyar szakon. 1976–1986 között tanszéki előadóként és könyvtárosként dolgozott a Szláv Filológiai Tanszéken, emellett ösztöndíjasként egy éves továbbképzésen vett részt Szófiában. Kétszer volt magyar lektor Bulgáriában, 1979–1982 a szófiai Szent Kliment Ohridszki Egyetemen, 2003–2007 a veliko tirnovoi Szent Cirill és Metód Egyetemen.

Tudományos tevékenységének kiemelkedő területe a frazeológiai kutatások. Magyar, bolgár és horvát összehasonlító frazeológiai vizsgálatok kötődnek nevéhez. Tanulmányai jelentek meg a magyarországi bolgár kisebbségi nyelvhasználatról és módszertani írások a bolgár nyelv oktatásáról. Bolgár nyelv tankönyvet készített a magyarországi bolgár gimnázium tanulói számára.

A Magyar-Bolgár Baráti Társaság alapító tagja és elnöke, valamint a Modern Filológiai Társaság és a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság tagja volt.

2014.11.27.