ELTE BTK-s siker a Netszótár

Az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média tehetséggondozó műhely Veszelszki Ágnes műhelyvezető szerkesztésében megjelentette a Netszótár. @-tól a Zukbergnetig című kiadványt. A szótár kiadója az ELTE Eötvös Kiadó.

A hallgatókból, már végzett diákokból és szakértőkből álló KIM műhely 2010 tavaszán alakult az ELTE BTK-n, és központi témája az internet és a média nyelvi szempontú vizsgálata. A szótár elkészítésében hat műhelytag (Balogh Andrea, Erdei Emese, Kruzslicz Tamás, Lipusz Kinga, Massányi Kinga, Németh Luca Anna) és a műhelyvezető vett részt.

A KIM célja a kiadvánnyal a csetelés, a közösségi oldalak, a blogok, a fórumok, a számítógépes játékok szókincsének dokumentálása. A digitális generációszótár nem számítógép-használati útmutató, vállalása azonban, hogy nyelvi segítséget nyújtson az informatika és az internet világával ismerkedőknek, de a digitális kommunikációban már jártas olvasók is haszonnal forgathatják. Emellett az összeállítás a napjainkban használt kifejezések dokumentálását szolgálja.

A szótár alapjául a műhely által meghirdetett és értékelt netszópályázat szolgált, a beérkezett közel ezer szójavaslatot két és fél év munkával a műhelytagok dolgozták át, és egészítették ki több mint kétezer szócikkre. Ezekből az olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.

A szótár elkészültéről többek között az Index.hu hírportál is beszámolt.
A Netszótár bekerült az Irodalmi Jelen 2012. decemberi TOP 10-es listájába metaszöveg kategóriában. A kiadványnak önálló oldala van a Facebook közösségi oldalon.

A szótár BTK-s könyvbemutatója februárban lesz – az időpontot és a helyszínt hamarosan közzétesszük honlapunkon.

2013.01.08.