Emlékhelyek Napja 2017

Emlékhelyek Napja 2017
05/13

2017. május 13.

ELTE BTK

05/13

2017. május 13. -

ELTE BTK


A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2017 elnevezéssel országos rendezvényt szervez 2017. május 13-án. Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban.

A Bölcsészettudományi Kar „Mert minden kampusznak van története!” témában két interaktív tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket szombaton 10 és 13 óra között. A belépés ingyenes.


Felfedezők és újítók a Trefort-kertben, történeti séta 10 órától:
​Sétánk során az érdeklődők megismerkedhetnek a kert két nevezetes „lakójával”, Trefort Ágostonnal és Eötvös Loránddal, az újítóval és a felfedezővel. „… vajjon lesz-e annak valami nyomat, a mit én teszek?” – tette fel a kérdést Trefort Ágoston 1882-es parlamenti beszédében. Az ironikusnak szánt kérdés iróniáját mi sem bizonyítja jobban, mint a róla elnevezett kertben lévő épületek és intézmények. Trefort keresztfia, Eötvös Loránd, az elismert fizikus kutatási eredményeivel a 20. század fizikájának megalapozását adta. Kutatásaihoz, oktatói tevékenységéhez a Trefort-kert nyújtotta a bázist. Hol volt a dolgozószobája, hol szerelte fel csillagvizsgálóját, hol áll ma híres órája? És honnan örökölte a túrázás szenvedélyét? Többek között ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a séta. (A séta hossza kb. 40-45 perc.)
 
Hősök a Trefort-kertben, történeti séta 12 órától: 
A séta során az érdeklődők testközelből megismerkedhetnek az I. és a II. világháború hőseivel és áldozataival. Az I. világháború kapcsán kiderül, hol volt a Mehmet szultán körút Budapesten, valamint korabeli tárgyi emlékeket és kitüntetéseket tekinthetnek meg a látogatók. A II. világháborúval kapcsolatosan a Nívódíjas emlékmű kerül középpontba, amelyet az egyetem a holokauszt során és a második világháborúban elhunyt oktatóinak és hallgatóinak emlékére avatott 2014-ben. (A séta hossza kb. 40-45 perc.)Időpont: 2017. május 13. 10:00, 12:00
Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)