Innsbrucki hallgatók látogatása az ELTE-n

2023. szeptember 21-én Dr. Rada Roberta (ELTE Német Nyelvoktató és Szakdidaktikai Tanszék) és Dr. Kegyes Erika (Innsbrucki Egyetem Nyelvtudományi Intézet) közös szervezésében négy nyelvtudomány szakos hallgató érkezett az ELTE-re az osztrák Innsbrucki Egyetemről. A vendégeket az ELTE három német szakos hallgatója várta, ám a találkozás középpontjában nem a német, hanem a magyar nyelv állt, amit az osztrák hallgatók immár egy éve tanulnak idegennyelvként.

A vendégek az érkezésük napján a várat és a várnegyedet tekintették meg, majd a késő délutáni órákban az ELTE-s hallgatókkal találkoztak a Könyvtár Klubban egy kötetlen beszélgetésre. Másnap az ELTE hallgatói kampusz túrára vitték az osztrák hallgatókat, és ismertettek munkásságukat tekintve kiemelkedő magyar bölcsészeket, mint például Pázmány Péter vagy Eötvös Loránd. A napi program a Citadella és a Parlament megtekintésével folytatódott. A főtéren a honvéd és a rendőrség fúvószenekarának koncertjén még az Erkel Ferenc által megzenésített magyar Himnuszt is hallhatták a vendégek. Hivatalos záróprogramjuk Molnár Ferenc és a ,,A Pál utcai fiúk” köré épült, ahol a regény rövid ismertetése után közösen kipróbálták a magyar hallgatókkal, hogy milyen az akkoriban közkedvelt üveggolyózás. Az estét a Filozófusok Kertjében töltötték, ahol a naplemente kíséretében piknikeztek.

Összegezve ez a két nap ideális volt arra, hogy az osztrák és a magyar hallgatók a barátságkötés és az idegennyelvek gyakorlása mellett betekintést nyerjenek egymás kultúrájába és mindennapjaiba is.

Jánosi Benjámin, Szalai Zsófia, Tóth Fanni

2023.10.05.