La femme - Pallai Károly Sándor a tehetséges magyar fiatal

"A La femme 50 tehetséges magyar fiatal kezdeményezésével e kivételes fiatalokra kívánjuk irányítani a figyelmet. Nem egyszerűen csak ismertebbé akarjuk tenni őket, eredményeiket, hanem személyes fejlődésüket hat hónapos, egyénre szabott mentorprogrammal segítjük! Szerintünk ugyanis a tehetség csak kiindulópont. A kivételes adottságú fiatalok is esélytelenek segítő, fejlesztő, ösztönző környezet és személyek nélkül."

"Az óceánok és tengerek irodalmai"


Pallai Károly Sándor, huszonhat éves, az ELTE francia tanszékének doktorandusza. A Vents Alizés nemzetközi nonprofit elektronikus kulturális folyóirat alapítója, amely az első, mely az óceánok és tengerek irodalmát és művészetét fogja össze. A lapot több ezren olvassák öt kontinensen, és számos méltatás jelent meg róla sokfelé a világban., főszerkesztője, az Edisyon Losean Endyen nonprofit kiadó alapítója, vezetője.

                              
Három nemzetközi tudományos társaság egyedüli magyar tagja (Mauritius, Hawaii, Ausztrália), középiskolai tanulmányait a Miskolci Jezsuita Gimnáziumban végezte. Az ott töltött évek igen meghatározóak voltak számára: „erkölcsi tartást adott, emberségre, nyitottságra, minőségi, kitartó munkára nevelt”. Már gimnazistaként idegen nyelven adott elő több országban egy történelmi kutatási projekt keretében. A gimnázium ösztöndíjának köszönhetően eljutott Kanadába, ahol hónapokat töltött: „Mindig is vonzottak az idegen nyelvek, ott pedig igazán megvolt a lehetőség a nyelvtanulásra.”


Orientalistának készült, az egyetemet francia-török szakon kezdte, később teljesen a franciára koncentrált: „Személyiségfejlődés szempontjából sem vált hátrányomra, hogy tanultam perzsául, törökül és arabul is.” Érdekli a nyelvészet, érdeklik a frankofon irodalmak, megtanulta a seychelles-i kreol nyelvet. Munkáját az ELTE francia tanszéke tutorálási ösztöndíjakkal segítette. „Azon kevesek egyike vagyok az országban, akik az egyetemen karibi irodalmat tanulhattak, hála későbbi szakdolgozati és doktori témavezetőmnek, dr. Tóth Rékának. Egyetemistaként kezdtem konferenciákra járni és kutatni. Olyan részterületet kerestem magamnak, amelyet kuriózumnak gondoltam. Így leltem rá a Seychelles-szigetekre. Az internet segítségével nemzetközileg elismert, világhírű írókkal, költőkkel kerültem szakmai és baráti kapcsolatba. A seychelles-i irodalommal senki sem foglalkozik, adott volt, hogy én ezt válasszam témámul. Sokan az én cikkeimből tudták meg, hogy ilyen irodalmak egyáltalán léteznek. Ez olyan terület, ahol még úttörőnek számíthat az ember.”

Forrás: 
http://www.lafemme.hu
http://www.lafemme.hu/tehetseg/profil/Pallai_Karoly_Sandor

2013.03.08.