Mongol buddhizmus a gyakorlatban

Mongol buddhizmus a gyakorlatban
04/24 - 04/25

2017. április 24. - 2017. április 25.

ELTE BTK

04/24 - 04/25

2017. április 24. - 2017. április 25.

ELTE BTK


A 2015. áprilisában rendezett „A mongol buddhizmus múltja, jelene, jövője” témájú, sikeres nemzetközi workshopnak hagyományt teremtve 2017. április 24–25-én sor kerül a „Mongol buddhizmus a gyakorlatban” témájú konferenciára a Bölcsészettudományi Karon.

Az ujgur és tibeti gyökerű mongol buddhizmus a belső-ázsiai műveltség talaján helyi értékekkel és szemlélettel bővült. A konferencia célja az, hogy a nemzetközi és magyar kutatók, valamint a kutató szerzetesek, kolostori apátok több szempontból vizsgálják a mongol buddhizmus sajátos gyakorlatát, szertartásait, történeti hátterét, irodalmát, kolostori életét, és a szinkretikus népvallást.

A kétnapos konferenciára tizenöt ország (Ausztrália, Ausztria, Csehország, Franciaország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Svájc, USA) kilencven kutatója érkezik, közöttük magas rangú mongol szerzetesek is, köztük a kínai Mergen Gegen kolostor vezetője. A szerzetesek és kutatók nem csak a mai Mongólia területéről, hanem az Oroszországhoz tartozó burját és kalmük, valamint a Kínához tartozó Belső-Mongólia területéről is érkeznek, adnak elő. A konferencián doktoranduszok is helyet kapnak: van, aki előadóként, van, aki hallgatóként vesz részt, mint például a krakkói Jagelló Egyetem "OKoło" tudományos diákegyesületének tagjai.

A konferencia nyelve az angol, a mongol és az orosz. A konferencia témája szervesen illeszkedik a Mongolisztikai Kutatóközpontban, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszéken, a Buddhizmus-kutatás Központban és a Távol-keleti Intézet egyéb intézményeiben folyó, nemzetközileg elismert buddhizmus kutatáshoz. A konferencia megnyitóján megemlékeznek Kőrösi Csoma Sándor buddhizmus-kutatásban betöltött szerepéről is.

Szervezők:

  • ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongol és Belső-ázsiai Tanszék (Dr. (habil.) Birtalan Ágnes tanszékvezető)
  • ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongolisztikai Kutatóközpont
  • ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Buddhizmus-kutatás Központ
  • MTA, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet
  • Mongólia Magyarországi Nagykövetsége 

A konferencián való részvétel regisztráció nélküli. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket!  


A konferencia honlapja

Időpont: 2017. április 24–25. 9.30–17.00

Helyszín: ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A. 039.) (párhuzamos szekciók: Múzeum krt. 4/F. Kodály terem, Múzeum krt. 4/D. Eötvös terem )

 

Részletes program