Történész Filmklub: A hetedik pecsét

Történész Filmklub: A hetedik pecsét
10/22

2021. október 22. 16:00

Főépület, I. Tóth Zoltán terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., 252.)

10/22

2021. október 22. 16:00 -

Főépület, I. Tóth Zoltán terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., 252.)


Filmklub indul az ELTE Történeti Intézet hallgatóinak szervezésében, első alkalommal Ingmar Bergman 1957-es alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

A kezdeményezés lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy olyan filmalkotásokat tekintsenek meg, melyek kiegészíthetik az egyes egyetemi kurzusokon tanultakat, illetve alkalmasak a történeti szempontból való elemzésre is.

A filmklub első évadában a hit kerül középpontba: a kiválasztott filmeken keresztül elsősorban az derül ki, hogy az egyes korok emberei számára mit jelentett a hit, hogyan befolyásolta az életüket a kereszténység, valamint hogyan változott az évszázadok során a hívek és az egyház közti viszony. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a megtekintésüket követően vita-eszmecsere zárja a vetítéseket.

A filmklub első eseményén Ingmar Bergman Hetedik pecsét című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. A film cselekménye a középkorban játszódik, főhőse, Antonius Blok lovag egy keresztes hadjáratból tér vissza hazájába, Svédországba, ahol a pestis szedi áldozatait. A Halál őt is el akarja ragadni, de a lovag kihívja egy sakkjátszmára, hogy ezzel haladékot nyerjen – részint egy magasztos tettre, részint arra, hogy megtalálja a hitét és Istent, ezzel értelmet nyerve halálának. A játszma közben elevenedik meg maga a történet, melyet a különböző karakterek egyéni drámája mellett a lovag folyamatos tudásszomja vezet.

A filmklubon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyre a torteneszfilmklub@gmail.com címre küldött levéllel, illetve a Történész Filmklub Facebook oldalának küldött üzenetben van lehetőség. A rendezvényen a járványhelyzetre tekintettel, és a hatályban lévő egyetemi rendelkezéseknek megfelelően szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező.