Újkor.hu – A velünk élő történelem

2014 nyarának elején egy új, a már működő portálokhoz képest a történelemtudománnyal új szemszögből foglalkozó, ismeretterjesztő internetes portál kezdte meg működését.

Az Újkor.hu célja, hogy a tudományos ismeretterjesztés eszközével a múltat, valamint az azt kutató történettudományt részletesen bemutassa a nagyközönségnek. A portál jelenleg hat rovattal rendelkezik. A Korzóban ad  teret a lapszemlének, könyv-, film- és számítógépes játék-ismertetéseknek. A Betekintőben budapesti történelemmel kapcsolatos érdekességekről, rendezvényekről olvashat a közönség. Az Országjáró célja, hogy a Budapesten kívüli világot mutassa be, hasonló szempontok szerint. A Kilátó ugyanígy a határokon túli történelemmel kapcsolatos látnivalókról, olvasnivalókról számol be. Az oldalsávban egy naptárat találnak a látogatók, itt történelemmel kapcsolatos kiállításokról, konferenciákról, egyéb rendezvényekről lehet értesülni.

A lap szerkesztősége szorosan kötődik az ELTE BTK-hoz, hiszen négyük közül hárman itt tanulnak vagy tanultak. A főszerkesztői feladatokat Szőts Zoltán Oszkár látja el, aki egyúttal a Korzó és a Horizont rovatokat is vezeti. A főállásban az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozó történész idén abszolvált az ELTE BTK Történelemtudományok Doktori Iskolájában, egyúttal a Kar Doktorandusz Önkormányzatának a folyamatban levő választások lezárása után leköszönő elnöke. A felelős szerkesztő, egyben a Betekintő és a Portré rovat vezetője Rajkó Kinga, az ELTE BTK kommunikáció-történelem szakos hallgatója. A Kilátó rovatot a zentai születésű Szeghő Patrik vezeti, aki szintén az ELTE BTK Történelemtudományok Doktori Iskolájában abszolvált. Az Országjáró rovat feje Novák Ádám, aki a Debreceni Egyetem Történelem- és Néprajztudományi Doktori Iskolájának hallgatója.

A lap szerkesztősége szeretne lehetőséget adni fiatal történészeknek, újságíróknak, hogy cikkeiket megjelentessék. Az érdeklődők jelentkezését az info[at]ujkor[dot]hu címen várják.

A lap a http://www.ujkor.hu címen érhető el.

2014.09.23.