2018.03.21. szerda   
.: Home :.    »    Menü      »    Aktuális      »    IN MEMORIAM  
Aktuális
  
   
   
   
   
   
   
.:  :.
   

Rottler Ferenc


Rottler Ferenc

(1934-2008)

Hosszú betegség után csendesen távozott közülünk Rottler Ferenc az ELTE Bölcsészettudományi Karának nyugalmazott oktatója, aki dolgos éveiben kitűnő oktató, a historiográfia jeles kutatója és aktív közéleti ember volt.

Rottler Ferenc 1934. szeptember 22-én született, Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán, mint történelem-magyar szakos hallgató végezte. 1958-ban tanársegédként került a kar Középkori Magyar Történeti Tanszékére. Egyetemi oktató munkájában a középkori Magyarország történetét tanította, szemináriumokat vezetett a „Bevezetés a történettudományba” című stúdiumból, és a történetírás történetét is előadta. Kiváló oktató volt, megértő, segítőkész, de következetesen igényes is. Előadásait lendületes, sodró forma és hiteles tartalom jellemezte. Történészek, történelemtanárok nemzedékeit oktatta, nevelte. Tanítványi szívesen, szeretettel emlékeznek rá.

 Tudományos munkásságából kiemelkedik a historiográfia művelése, külön említést érdemel a „Történetírók Tárában” megjelent „Rómer Flóris, Ipolyi Arnold,  Fraknói Vilmos – Egyház, műveltség, történetírás” című  gyűjteményes munkája.

Közéleti aktivista viszonylag fiatalon a tudományirányítás politikai és akadémiai hivatalaiba vitte. A történészek idősebb generációi általában jó szívvel emlegetik itt kifejtett tevékenységét.

Az oktatás, az ismeretátadás hivatása és lendülete hajtotta akkor is amikor elvállalta a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság főtitkári tisztét. A különböző oldalról jövő politikai követelések nem segítették e feladatkör ellátásában, amit a helyzethez képest igényesen, hozzáértéssel végzett.

1990-ben visszatért eredeti hivatásához: az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék teljes állású oktatója lett. Egészségének gondjai és az idő múlása azonban hamarosan arra késztették, hogy kérje nyugdíjazását. Ezt követően visszavonultan és sajnos egyre betegebben töltötte éveit.

Rottler Ferenc 2008. október 27-én hunyt el. Emlékét barátai, oktatótársai, tanítványai szeretettel és kegyelettel őrzik.     

Kardos József


.:   Portálkezelői menü  •   Tartalom módosítása  •  Utolsó módosítás: 2010.07.08.      :.
.: facebook :..: iwiw :.
 ESEMÉNYNAPTÁR   
2018 március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
 ESEMÉNYEK   
Trefort-kert Alapítvány 1%
A Trefort-kert Alapítvány az SzJA 1 %-ának gyűjtésével immár nyolcadik éve támogatja a Bölcsészkaron folyó oktatási, kutatási és kulturális tevékenységet. Részletek »
Doktori felvételi tájékoztató
A Doktorandusz Önkormányzat és a Doktori és Tudományszervezési Iroda tájékoztatót tart a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókról. Részletek »
Könyvbemutató A Szláv és Balti Filológiai Intézet szervezésében
A Szláv és Balti Filológiai Intézet
2018. március 7-én, szerdán, délután 17 órai kezdettel tartja soron következő szlavisztikai könyvbemutatóját.
Ezen a rendezvényen az intézet oktatói által írt, az utóbbi évben megjelent nyelvészeti és irodalmi tárgyú monográfiák, tankönyvek, valamint az itt szerkesztett tanulmánykötetek kerülnek rövid bemutatásra.
Részletek »
Egyetemi Anyanyelvi Napok
Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén is megrendezi az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) elnevezésű nagy sikerű programsorozatot, amely 2018. február 28-a és március 2-a között lesz az ELTE BTK-n. Részletek »
Márkusz László nagykövet előadása a vallás szerepéről a Nyugat-Balkánon
Áttekintés a vallás nemzetépítésben és politikában játszott szerepéről a Nyugat-Balkánon. Részletek »
Kulturális Örökség Tanulmányok - Múzeumi kurátori ismeretek specializáció
2018 őszétől új "Múzeumi kurátori ismeretek" elnevezésű specializáció
választható az Atelier Tanszék Kulturális Örökség Tanulmányok MA
képzésén belül. Részletek »
Campus Mundi ösztöndíj - felhívás
Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Részletek »
 Tervezte ::  .: ELTE IIG WDG.IWDG :.
  © 2 0 1 0 - 2 0 1 8   E L T E   B Ö L C S É S Z E T T U D O M Á N Y I   K A R     M i n d e n   j o g   f e n n t a r t v a .
Cím :: ELTE BTK – 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A.,   •   Telefon :: (+36) 1 411 6500   •   (+36) 1 411 6700   •   (+36) 1 411 6900   •   Webform :: küldje el véleményét!