A héber és a nyelvek Bábele

A héber és a nyelvek Bábele
10/12

2022. október 12. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

10/12

2022. október 12. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Az Ókortudományi Intézet "Fejezetek az izraeli kultúrából" című sorozatának következő részében Biró Tamás tart előadást a soknyelvűségről és a nyelvpolitikáról.

Vajon magától értetődő, hogy Izraelben héberül beszélnek? Alakulhatott volna másképp? És tényleg héber az izraeli nyelv? Milyen más nyelveken beszélnek Izraelben? Mit árul el a nyelvi tájkép egy ország kultúrájáról, társadalmáról? A múltjáról, a jelenéről, sőt a jövőjéről is?

A szociolingvisztika a nyelvészetnek az a területe, amely a nyelv és a társadalom kapcsolatát vizsgálja. A héber nyelvújítás a 19. század utolsó évtizedeiben és a 20. században a nyelvpolitika tankönyvi példája. A hagyományos narratíva, a cionista nyelvtörténetírás szerint Eliezer Ben-Jehuda úgy támasztotta fel a közel kétezer éven keresztül szunnyadó (holt) nyelvet, mint a herceg Csipkerózsikát. Az árnyaltabb kép megfestéséhez számba kell vennünk a különböző bevándorló csoportokat (köztük a magyarajkú zsidókat) éppúgy, mint az izraeli arabokat és más etnikai csoportokat is.

Biró Tamás nyelvész-hebraista, az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék adjunktusa. Doktori disszertációját a Groningeni Egyetemen (Hollandia) védte meg, számítógépes nyelvészeti témában. Érdeklődési területe lefedi, többek közt, a héber nyelvészetet, a kognitív vallástudományt és a magyarországi neológ zsidóság történetét.