A Hugo Obermaier-Gesellschaft 58. éves konferenciája az ELTE-n

A Hugo Obermaier-Gesellschaft 58. éves konferenciája az ELTE-n
03/29 - 04/02

2016. március 29. - 2016. április 02.

ELTE BTK

03/29 - 04/02

2016. március 29. - 2016. április 02.

ELTE BTK


A nagy múltú német ősrégészeti társaság, a Hugo Obermaier-Gesellschaft idei konferenciáját az ELTE BTK Régészettudományi Intézet meghívására Budapesten rendezi 2016. március 29-től április 2-ig.

Az európai hírű német ősrégész, Hugo Obermaier szellemi örökségének továbbvitelére 1951-ben Regensburgban alapított társaság az őskőkor (paleolitikum) és a jégkor kutatásának előmozdítását tűzte ki célul. Mára a társaság tagjai között számos európai ország szakemberei megtalálhatók, akik a geológiai negyedidőszak (2 millió évvel ezelőttől napjainkig) kutatásának különböző területeivel foglalkoznak: ősrégészet, földtan, természeti földrajz, paleontológia, paleobotanika, paleoklimatológia, antropológia, etnológia. Ennek megfelelően a társaság éves konferenciái is nemzetközi rangúvá váltak, s a 2000-es évek elejétől kezdve felváltva rendezik Németországban és külföldön. A társaság félévszázados fennállása ellenére ez az első alkalom, hogy Magyarország ad otthont a rendezvénynek.

A budapesti konferencián 12 európai ország 97 kutatója vesz részt Spanyolországtól Oroszországig, s mutatja be eredményeit előadásokon és posztereken. A konferencia kiemelt témája a késői középső paleolitikum és a korai felső paleolitikum az Alpok és a Fekete-tenger között. Az Obermaier-konferenciák programján mindig szerepel egy angol nyelvű nyilvános előadás is a vendéglátó intézmény részéről, hogy a résztvevő szakembereken kívül a nagyközönség is bekapcsolódhasson. 

Az idei nyilvános előadást Dr. Mester Zsolt egyetemi adjunktus, a Régészettudományi Intézet oktatója tartja „The Palaeolithic of Hungary: on a cross-road and at a cul-de-sac” címmel 2016. március 30-án 18.30-kor a Gólyavár Mária Terézia termében, amelyen minden érdeklődőt szívesen látnak.

A konferencia lezárásaként rendezett kirándulásokon a résztvevők nevezetes őskőkori lelőhelyeinket ,Vértesszőlőst, Tatát és a Jankovich-barlangot látogatják meg, valamint megnézik a tatai Geológiai Szabadtéri Múzeumot és a nevezetes paksi és dunaföldvári löszfalakat. A kirándulások szervezésében és lebonyolításában a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet szakemberei is együttműködtek a szervezőkkel.

A konferencia részletes programja megtekinthető a Hugo Obermaier-Gesellschaft honlapján.


Időpont: 2016. március 29-április 2.
Helyszín: ELTE BTK Gólyavár (Mária Terézia terem)