A keresztes háborúk arab szemmel

A keresztes háborúk arab szemmel
09/29

2022. szeptember 29. 16:30 - 18:00

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., D ép., fszt. 1.)

09/29

2022. szeptember 29. 16:30 - 18:00

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., D ép., fszt. 1.)


Laki Áron előadásával folytatódik az Orientalisztikai Intézet "Háborúk és konfliktusok a keleti kultúrákban" című sorozata.

Az előadás a mindenki által jól ismert keresztes háborúkról szól, amelyek a Közel-Keleten zajlottak a 11. és 13. század között. A szokásos Európa-centrikus megközelítés helyett azonban ezúttal az arabok szemszögéből fogjuk megvizsgálni az eseményeket. Az előadás során felvázoljuk a háború menetét és fontosabb eseményeit, majd fényt derítünk rá, hogy miért maradhattak ilyen sokáig az európai katonák a Levante térségében. A hadászati hagyományok eltéréseinek megismertetése mellett szót ejtünk az araboknak a háborúhoz való hozzáállásáról is. Egy kortárs beszámoló segítségével pedig megtudhatjuk, hogy milyennek látták az arabok a kereszteseket és rajtuk keresztül Európát. Az előadás végén a háború utóéletét vizsgáljuk meg, és beszélünk arról, hogyan viszonyulnak az arabok ma ehhez a történelmi eseményhez. 

Laki Áron az ELTE BTK Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója. Kutatási területei közé tartozik a középkori arab történelem és hadművészet, illetve a népi iszlám és az ortodox muszlim hagyomány közötti kapcsolat, különös tekintettel az indonéz és maláj világra.