A "kisebb dzsihád": Szent háborúk az iszlám hagyományban

A
10/20

2022. október 20. 16:30

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., D ép., fszt. 1.)

10/20

2022. október 20. 16:30 -

ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., D ép., fszt. 1.)


Szombathy Zoltán előadásával folytatódik az Orientalisztikai Intézet "Háborúk és konfliktusok a keleti kultúrákban" című sorozata.

Az iszlám kultúra manapság gyakran emlegetett fogalma a dzsihád, amelynek leggyakoribb fordítása a „szent háború”. Az arab szó értelme azonban sokkal összetettebb ennél; a lehetséges jelentések skálája az önnön rossz ösztöneink elleni tudatos küzdelemtől az agresszió elleni védekezésen keresztül a hit terjesztéséért vívott hódító háborúkig terjed. Az előadás a dzsihád lehetséges értelmezéseit járja körül az iszlám vallásjogi hagyományban és a muszlim történelemben, különös tekintettel a dzsihád fogalmának felhasználására a jelenkor különböző politikai konfliktusaiban. 

Szombathy Zoltán habilitált egyetemi docens, az MTA doktora, az ELTE BTK Sémi Filológiai és Arab Tanszékének vezetője. Eddig közel száz tudományos publikációja – ezen belül öt könyve – jelent meg az iszlám társadalomtörténet témakörében. Kutatási területei közé tartozik az iszlám népi vallásosság, a közel-keleti társadalomtörténet, illetve a fekete-afrikai és a délkelet-ázsiai muszlim közösségek kultúrája és vallási élete.