A magyar nyelv jövője

2024.01.30.
A magyar nyelv jövője
Az ELTE BTK és az Anyanyelvápolók Szövetsége a nyelvi változásokról rendezett konferenciát A magyar kultúra napján. 

rendezvény szomorú hírrel kezdődött, itt jelentették be Grétsy László, a magyar nyelvművelés nagy alakja halálhírét. Az ELTE professor emeritusáról, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnökéről, a konferencia ötletadójáról és díszvendégéről a résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek meg. 

Nyitóbeszédében Bóna Judit, az ELTE dékánhelyettese hangsúlyozta: az Anyanyelvápolók Szövetsége (ASZ) és az ELTE BTK között hosszú ideje töretlen és példaértékű az együttműködés. A magyar nyelv jövőjére a jelenéből következtethetünk, ennek vizsgálatával foglalkozik a két intézmény, amelyek együttműködését üzenetében Juhász Judit, az ASZ elnöke is gyümölcsözőnek nevezte .

A programban hét előadás szerepelt, amelyek részben a magyar nyelv jelenéről és múltjáról szóltak, részben pedig a jelenleg folyó kutatásokat és a jövőbe mutató fejlesztéseket mutatták be. Az előadók között szerepelt Gósy MáriaTolcsvai Nagy GáborVladár ZsuzsaBóna JuditTátrai SzilárdVeszelszki ÁgnesDomonkosi Ágnes és Ludányi Zsófia, akik előadásaikban a spontán beszédtől kezdve az ember-gép közötti kommunikációig számos területet érintettek.

A konferenciát Farkas Tamás, az ELTE BTK intézetigazgató egyetemi docense zárta, kiemelve, hogy a magyar nyelv jövője a múltjában kezdődött, fő erőforrása pedig a változatosságában rejlik.

Forrás: ELTE
Borítókép és galéria: ELTE Online