A Portugál Nyelv Napja

A Portugál Nyelv Napja
05/05

2021. május 05.

ONLINE

05/05

2021. május 05. -

ONLINE


Portugália, Angola és Brazília budapesti nagykövetségei az Eötvös Loránd Tudományegyetem Portugál Tanszékével, a Camões Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központtal és a Zöld-foki-szigetek magyarországi Tiszteletbeli Konzulátusával közösen tizedik alkalommal rendezik meg a portugál nyelv és a portugál nyelvű országok közösségének napját.

Az egész napos rendezvény a portugál nyelv és kultúra népszerűsítésének legfontosabb eseménye. A megnyitón köszöntőt mond Dr. Szijj Ildikó, az ELTE Portugál Tanszékének vezetője, Dr. Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészkarának dékánja, és Jorge Roza de Oliveira Portugál Nagykövet.

Az esemény során számos előadás hallgatható meg az interkulturalitás és a kölcsönös kulturális hatások témaköreiben: Delfim Correia da Silva, a Goa University professzora az indiai kulturális kölcsönhatásokat vizsgálja, Abreu Paxe angolai költő a kultúra, az oktatás és kommunikáció művészeti és nyelvi folyamatokban fellelhető aspektusait tárja fel, Dione Carlos brazil dramaturgírónő pedig Dramaturgia: az élő szó címmel tart előadást.

Délután a kulturális programoké a főszerep: Pedro Vieira Dias Tomás röviden ismerteti az angolai táncok fejlődését a Massembától a Kizombáig, majd be is mutatja azokat. Ezt követően az érdeklődők élő adásban élvezhetik a luzofón világ legtipikusabb ételeinek elkészítését, a zöld-foki katchupától az angolai calulún és a tőkehalon át a brazil csirke quiaboval e farofávalig. A nap lezárásaként Mónica Silva moderálja a beszélgetést négy Budapesten élő fiatal portugál anyanyelvű között, akik származásukról és magyarországi tapasztalataikról mesélnek majd.

Az egész nap során a magyarországi CPLP Vimeo csatornáján elérhetőek lesznek dokumentumfilmek a luzofón világ négy sarkából, valamit egy brazil rövidfilm is, Difícil é não brincar. Lehetőség nyílik majd Sílvia Paula Valentim Lutucuta, az angolai egészségügyi miniszter asszony rövid beszámolóját is meghallgatni a Covid-19 hatásairól Angolában.

A rendezvényhez az alábbi linken lehet csatlakozni.

Facebook