A tea a kínai a buddhista hagyományban

A tea a kínai a buddhista hagyományban
11/13

2019. november 13. 17:00 - 18:30

Konfuciusz Intézet, Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)

11/13

2019. november 13. 17:00 - 18:30

Konfuciusz Intézet, Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)


Ezerarcú Kína sorozatunk következő előadásában a kínai teakultúra és a buddhizmus kapcsolatát mutatja be Keller Mirella, az ELTE sinológia doktori iskola hallgatója.

Előadásából olyan izgalmas kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy miként vált a buddhizmus hatására a tea Kína egyik legnépszerűbb italává és miért első sorban a chan (禪 ) buddhizmushoz kötődik a teaszertartás hagyománya. Ki volt Zhaozhou (趙州 ) és milyen chan buddhista történetek fűződnek a nevéhez, illetve milyen versek, szövegek születtek a teázási szokásokról. Legvégül fény derül arra is, hogy ezek a buddhista teázási hagyományok hol és miként találhatók meg napjainkban.