Alumni koncert és találkozó a Művészetközvetítő és Zenei Intézetben

2023.05.19.
Alumni koncert és találkozó a Művészetközvetítő és Zenei Intézetben
2023. április 15-én szombaton délelőtt került sor az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet koncertjére az ELTE BTK Művészeti Napok záró rendezvényének keretében, amelyet szakmai alumni találkozó követett. Az Erdős Ákos egyetemi docens szervezésében megvalósuló összejövetelt az ELTE Alumni támogatta.

10 órai kezdettel az Intézet Pro Musica vegyeskara, valamint Óbudai Alumni Kamarakórusa közös fellépésen vett részt a Gólyavár Mária Terézia termében. Ez a szereplés egyben részét képezte az idei – ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet által lebonyolított – OTDK záró ünnepségének. A két kórus önálló műsorszámokkal, valamint közösen előadott művekkel szerepelt. Együtt énekelték a ceremónia megnyitásaként az egyetem Nagyszombati Himnuszát is.

Ezt követően fél 11-től az F épület 9-es termében vettek részt a kórustagok egy közös, fogadással egybekötött találkozón. Ennek megnyitó beszédét Balogh-Kátai Judit tartotta, az ELTE Alumni Központ munkatársa. Beszédében ismertette az Alumni Központ múltját, jelenét, tevékenységi területeit, valamint az aktuális lehetőségeket, rendezvényeket. A program hátralévő részében a volt és jelenlegi hallgatók kötetlen beszélgetések keretében cserélhettek eszmét, az őket érintő szakmai kérdésekről.

A rendezvény igen jól sikerült. Az esemény szervezője, Erdős Ákos az azóta mindkét féltől kapott visszajelzések alapján hasznosnak értékelte az eszmecserét a volt és jelenlegi hallgatók szempontjából egyaránt.


Az Óbudai Kamarakórus 1986-ban alakult, az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium akkori diákjaiból (még ma is énekel 5-6 alapító). Az idők során tagjait azokból az intézményekből toborozta Erdős Ákos, ahol éppen tanított. Vagyis az Óbudai Gimnáziumból, s az elmúlt közel 30 évben az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézetének hallgatói (korábban Zenei Tanszék) közül. Így alakult ki az a helyzet, hogy (bár külső jelentkezőket is felvettek folyamatosan) mára bőven több mint a fele a kórustagoknak volt ELTE hallgató. 

A kórusnak eddigi története során mindenben volt része, ami egy amatőr kórus számára elérhető, sőt talán azon túl is. Számos kül- és belföldi nemzetközi kórusversenyen szerzett különböző díjakat, helyezéseket. Szerepelt a Magyar Rádió és Televízió adásaiban. Fellépett nagyszabású oratorikus művek előadásán, sőt több alkalommal opera előadások keretében is. A kórus folyamatosan részt vesz a magyarországi kórusélet legkülönbözőbb rendezvényein. Emellett karitatív tevékenységet is folytat. Pl. több mint 30 éve minden évben adventi fellépésen vesz részt az óbudai Tégla utcai óvodában. 

Repertoárjuk a korai reneszánsztól napjainkig minden zenetörténeti korszakot felölel.

Az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézetének Pro Musica vegyeskara szintén nagy múltra tekint vissza. Erdős Ákos a kórus harmadik karnagya, az alapítás óta. 1997 óta vezeti az együttest. A kórus szintén számos hazai és külföldi versenyen és fesztiválon vett részt az elmúlt évtizedekben. Ezek közül a legkiemelkedőbb talán a Grado-i Nemzetközi Kórusverseny nagydíjának elnyerése volt. 

Az utóbbi években a kórus elsősorban a kar és az egyetem ünnepségein teljesít szolgálatot, valamint a hallgatók tanulmányaihoz kapcsolódó kórusfoglalkozások keretében működik.

A fenti beszámoló Erdős Ákos, az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet egyetemi docensének írása alapján készült. A felhasznált fotókat köszönjük Szalai Bencének.