Antikvitásreprezentációk a kortárs videójátékokban

Antikvitásreprezentációk a kortárs videójátékokban
03/30

2023. március 30. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

03/30

2023. március 30. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Dobos Barna előadásával folytatódik az Ókortudományi Intézet sorozata.

Az előadás a populáris kultúrában jelentős szereppel bíró videójátékokon keresztül vizsgálja meg, hogy milyen antikvitáskép jut el így a szélesebb tömegekhez, milyen eszmék, gondolatok, mítoszok és történetek kerülnek be ebbe a formálódó kánonba.

A fókusz a Ubisoft játékfejlesztő cég Assassin’s Creed név alatt futó sorozatának Origins és Odyssey című részein lesz, melyek közül az első a Kr. e. első század második felében játszódik VII. Kleopátra idejében, míg a második a peloponnészoszi háborúk alatt. A műfaj- és befogadáselméleti bevezetőt követően az előadó a videójátékok kultúratudományos értelmezési lehetőségeit mutatja be, valamint, hogy a más médiumok (film, képregény) által közvetített és formált antikvitáskép hogyan hatott a tárgyalt játékok vizuális világára.

Az Ókortudományi Intézet tavaszi előadás-sorozatában az érdeklődők olyan előadásokat hallgathatnak meg, melyek az ókor történetének vagy kultúrájának megjelenéséről szólnak napjaink vagy esetleg korábbi időszakok populáris kultúrájában. Az előadások hossza 60–70 perc, melyet kérdések követnek.

Facebook

Borítókép: Assassin's Creed