Az ELTE a legnépszerűbb intézmény

2017.07.27.
Az ELTE a legnépszerűbb intézmény
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény: a 2017. évi általános felvételi eljárásban kínált képzéseinkre összesen 36 046 jelentkezés érkezett, melyből 12 941 első helyes. Utóbbi azt mutatja, hogy az összesen 105 ezer jelentkező 12%-a az ELTE valamely képzésére kívánt leginkább bejutni.

A 2017. július 26-án nyilvánosságra került felvételi eredmények szerint 8776 fő kezdi meg tanulmányait az egyetemen szeptemberben (tavaly a júliusi általános felvételi eljárás során összesen 8278 fő nyert felvételt). A gólyák 81%-a nappali tagozatos lesz, 80%-uk alap- és osztatlan képzésben vesz részt.

A felvettek számának növekedése részben annak is köszönhető, hogy új képzési helyszínek is megjelentek az ELTE portfóliójában: a Savaria Egyetemi Központ (SEK) ELTE-hez történő csatlakozása révén Szombathelyen is indulnak szakjaink, Nyíregyházán pedig gyógypedagógia alapképzési szak indult. Szombathelyen az ELTE-be történt integráció után emelkedtek az átlagpontszámok a tavalyi évhez képest, ami az ELTE minőség megjelenésével magyarázható. Ismét elindult a SEK-en a gazdálkodás és menedzsment alapszak, valamint a felsőoktatási szakképzés. Ez illeszkedik az ELTE azon stratégiájába, hogy a gazdaságtudományi képzési területen bővítse képzései számát: ehhez kapcsolódóan hozta létre a Szenátus 2017 májusában a Gazdálkodástudományi Intézetet is.

Az ország elsőszámú pedagógusképző intézményeként (egyedüliként az ELTE rendelkezik a pedagógusképzés teljes spektrumát lefedő képzési kínálattal) az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek kiemelten fontos, hogy a felvettek harmada (2315 fő) a pedagógusképzés képzési területen kezdi meg tanulmányait, köztük 1079 fő mint leendő tanító, valamint általános, illetve középiskolai tanár. Az osztatlan tanárszakokra felvettek számának növekedése idén is folytatódott: míg 2016-ban 579-en, idén 691-en iratkozhatnak be. Az osztatlan tanárképzések átlagponthatára a meghatározott minimumot messze meghaladó 380 volt, a tavalyi évhez hasonlóan idén is az angol nyelv és kultúra osztatlan tanári szak bizonyult a legnépszerűbb szakpártagnak (a népszerűségi sorrend: angol-, történelem-, magyar-, matematika-, biológiatanár).

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett a Bölcsészettudományi Karra (BTK, 1846) érkezik, 

a második a Természettudományi Kar (TTK, 1060), a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK, 1004).

Alap- és osztatlan képzésben a legtöbb új hallgatót a BTK (1405), az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK, 853), valamint a TTK (806) fogadja. Az ELTE legnépesebb szakja idén a programtervező informatikusoké (683), őket követik a jogászok (648). Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki matematika-latintanárnak kíván tanulni. Az átlagponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (396), az ÁJK-n (382) és a Társadalomtudományi Karon (TáTK, 377) volt a legmagasabb.

Forrás: elte.hu