Az ELTE-re látogatott a mongol parlament elnöke

2024.03.13.
Az ELTE-re látogatott a mongol parlament elnöke
Gombojav Dzandanshatart 2024. március 8-án Borhy László rektor, Hamar Imre nemzetközi rektorhelyettes és Birtalan Ágnes, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék vezetője fogadta. A találkozón a felek a régóta fennálló együttműködések folytatásában, illetve kiszélesítésében állapodtak meg. 

A magas rangú mongol küldöttség tagjai közt volt többek között Sainnyambuu Baatarjav jelenlegi magyarországi nagykövet, Тögsjargal Gandi korábbi nagykövet, Badmaanyambuu Bat-Erdene, a Nemzeti Olimpiai, Testnevelési és Sportbizottság vezetője, Nayantai Ganibal, a mongol-magyar parlamenti bizottság vezetője, Gompildoo Mönkhtsetseg parlamenti képviselő és a nagykövetség munkatársai.

A találkozón Borhy László rektor és Birtalan Ágnes tanszékvezető bemutatta az ELTE-t és a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék tevékenységét, míg Gombojav Dzandanshatar méltatta a magyar-mongol kapcsolatokat és a nagy múltú, nemzetközi szinten is kiemelkedő magyarországi mongolisztika eredményeit. A mongol küldöttség könyveket ajándékozott az egyetemnek és a tanszéknek, viszonzásként Birtalan Ágnes a tanszéki és a magyar mongolisztikai kiadványokból adott át válogatást.

A látogatás további részében a mongol vendégek meglátogatták a Mongol és Belső-ázsiai Tanszéket is, ahol találkozhattak a hallgatókkal, megismerhették a könyvtárat és a sok mongol tárgynak, képnek, könyvnek köszönhetően számukra is otthonos környezetet. Gombojav Dzandanshatar megerősítette, hogy Mongólia örömmel folytatja a régóta fennálló együttműködéseket az egyetemmel és a tanszékkel, illetve törekszik ezek kiszélesítésére és a magyar mongolisztika további támogatására, különös tekintettel a tanszéken készülő tudományos művek kiadására.

A magas rangú mongol hivatalos küldöttségek magyarországi útjaik során rendszeresen meglátogatják az ELTE-t és a magyarországi mongolisztika központját, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszéket. 2014-ben az akkori mongol elnök, Tsakhia Elbegdorj személyesen nyitotta meg az ELTE-n mongol állami támogatással létrehozott Mongolisztikai Kutatóközpontot, és – mások mellett – járt már egyetemünkön Natsag Bagabandi elnök (2005) és Sükhbaatar Batbold miniszterelnök (2010) is, Khaltmaag Battulga elnök (2017) pedig egy nyári egyetemen látogatta meg a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék munkatársait.

A mongol-magyar tudományos és oktatási kapcsolatok hosszú időre tekintenek vissza. Az első tudományos szintű mongolisztikai tevékenység a 19. században kezdődött Magyarországon Szentkatolnai Bálint Gábor (1844–1913) munkásságával, majd az ELTE-n 1932-től Ligeti Lajos (1902–1987) kezdett oktatni mongolisztikát, amelynek fő intézménye az általa 1940-ben alapított Mongol és Belső-ázsiai Tanszék lett (alapításakor Belső-ázsiai Intézet). Az 1956-ban elsőként akadémiai doktori címet szerzett mongol tudós B. Rinchen Magyarországon védte meg disszertációját Ligeti Lajos vezetésével, megnyitva a lehetőséget a közvetlen kapcsolatok előtt. 1957-től kezdve végeznek magyar mongolisták terepkutatásokat Mongóliában, mára széleskörű kapcsolatrendszer épült ki a mongóliai felsőoktatási és tudományos intézményekkel. A jelenlegi tanévben 104 mongol hallgató tanul az ELTE-n, nagy részük Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal, közülük öten a mongolisztikai doktori képzést végzik, amelyre eddig mintegy 10 fő nyert felvételt Mongóliából, ketten pedig sikeresen védték már meg doktori disszertációjukat.

A március 8-i eseményről további beszámoló és képek találhatók a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék Facebook-oldalán.

Forrás: ELTE