Az Európai Konfuciusz Intézetek III. konferenciája az ELTE-n

Az Európai Konfuciusz Intézetek III. konferenciája az ELTE-n
06/16

2011. június 16.

ELTE Konfuciusz Intézet

06/16

2011. június 16. -

ELTE Konfuciusz Intézet


2011. június 16–18. között a Kínai Nyelvoktatási Tanács döntése alapján az ELTE Konfuciusz Intézetet rendezi meg Budapesten az Európai Konfuciusz Intézetek III. Konferenciáját. A június 16–18. közötti konferencia célja, hogy alkalmat adjon az intézetek és a kínai állam képviselőinek megvitatni az európai intézeteket, az európai–kínai kulturális és oktatási kapcsolatokat érintő aktuális kérdéseket, közös problémákat.

A június 16-án megrendezett ünnepélyes megnyitón kínai részről részt vesz Xu Jialu (Hszü Csia-lu) kínai parlamenti alelnök, Xu Lin (Hszü Lin) asszony, a Konfuciusz Intézetek Központjának vezetője, a kínai kormány főtanácsadója, valamint Gao Jian nagykövet asszony és számos kínai oktatásügyi vezető. Magyar részről jelen lesznek Jakab István és Ujhelyi István magyar parlamenti alelnökök, Fónagy János parlamenti államtitkár (NFM), Szőcs Géza államtitkár (NEFMI), Pesti Imre budapesti kormánymegbízott, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Mezey Barna rektor (ELTE), valamint Hudecz Ferenc volt rektor (ELTE), a Konfuciusz Intézetek Központjának örökös tanácsadója.

Az ELTE BTK Múzeum körúti campusán működő ELTE Konfuciusz Intézet 2006-ban jött létre az ELTE és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének együttműködésével. Az EKI Kína egyetlen hivatalos nemzeti intézete Magyarországon. Feladata, hogy a lehető legszélesebb körben tanítsa a kínai nyelvet és népszerűsítse a kínai kultúrát.

A Konfuciusz Intézetek létrehozásáról a kínai kormány a legfelsőbb szinten döntött, és a vállalkozást azóta is prioritásként kezeli, mivel az intézeteket tekinti a fő eszköznek Kína nemzetközi elismertségének és elfogadottságának növelésére. Az első intézet 2004-ben nyílt, azóta a világ 64 országában 322 Konfuciusz Intézetet és 369 Konfuciusz Tantermet – kisebb fiókintézményt – létesítettek. A középtávú tervekben 1000 intézet alapítása szerepel. Európában jelenleg 31 országban 187 intézet és fiókintézmény működik.

A konferencia honlapja: www.confucius-institutes.eu/

A konferencia sajtóreferense :

Dr. Salát Gergely
az ELTE Konfuciusz Intézet Modern Kínai-kutatási Központjának vezetője
06-30-393-71-00
media@konfuciuszintezet.hu
salat.gergely@gmail.com