Az idő referenciapontjai az amazóniai őslakosoknál

Az idő referenciapontjai az amazóniai őslakosoknál
02/23

2021. február 23. 18:00 - 19:00

ONLINE

02/23

2021. február 23. 18:00 - 19:00

ONLINE


Vera da Silva Sinha “Event-based time: What can anthropological linguistic research tell us about the cultural evolution of concepts of time?” című előadásával folytatódik az Interkulturális Nyelvészet Doktori Program “Figurative Language Across Cultures”  sorozata.

Az előadás lenyűgözően izgalmas saját empirikus kutatás alapján mutatja be az amazóniai őslakosok időkonceptualizációjának sajátosságait. A kutató meggyőző érveket sorakoztat fel amellett, hogy a számokra alapozott – naptárral vagy órával mért – metrikus idő ezekben a közösségekben nem univerzális érvényű, saját terepmunkája alapján pedig azt ismerteti, hogy négy amazóniai nyelvben, az amondawában, a huni kuĩban, a kamaiurában és az awetcben az idő referenciapontjai és az időtartamok kizárólagosan csak eseményalapúak.

Az előadás MS Teams felületen zajlik, a linkhez regisztrálni szükséges a szabo.rita@btk.elte.hu e-mail címen.

Dr. Vera da Silva Sinha antropológus, nyelvész és szociológus, de nemzetközi büntetőjogból is szerzett MA-fokozatot. Jelenleg a düsseldorfi egyetem Humboldt-ösztöndíjas kutatója. Fő kutatási területe az időfogalmak kulturális evolúciója a brazil őslakos közösségek időfelfogásának példáján. Társfőszerkesztője az International Journal of Language and Culture című folyóiratnak. Legújabb szerkesztett kötete Language, Culture and Identity - Signs of Life címen jelent meg 2020-ban a John Benjamins Kiadónál (társszerkesztők: Ana Moreno-Núñez & Zhen Tian).

Az előadás absztraktja
Az előadóról