Conflict Zone Projekt címmel előadássorozat indult

Conflict Zone Projekt címmel előadássorozat indult
02/10 - 05/06

2016. február 10. - 2016. május 06.

Fuga, Budapesti Építészeti Központ

02/10 - 05/06

2016. február 10. - 2016. május 06.

Fuga, Budapesti Építészeti Központ


Februárban indult az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének májusig tartó kihelyezett programja, a Conflict Zone Projekt előadássorozat.

A Conflict Zone Projekt két párhuzamosan futó előadássorozatból áll. Az A hetek előadásai A közel-keleti konfliktus Budapesten, míg a B hetek előadásai a Magyarok idegenben – Magyarok Trianon és Európa határain belül címet viselik. A sorozatok külön tematika alapján épülnek fel, azonban a conflict zone fogalmát szem előtt tartva vizsgálják az adott témákat.

A komplementer előadássorozatok A hetei, A közel-keleti konfliktus Budapesten címmel a közel-keleti konfliktus kialakulását, és mint a jelen menekültügyi kérdések egyik kulcspontját veszik fókuszul. Ebben a szekcióban az előadók segítségével a conflict zone-t, mint hétköznapi valóságot mutatják be, valamint az európai kérdésekre a Közel-Keleten, mint kiindulóponton keresik a válaszokat.

A B hetek, Magyarok idegenben – Magyarok Trianon és Európa határain belül címmel a poszt-trianoni magyar politikai- és kulturális közeget igyekeznek feltérképezni, valamint bemutatni, miként is lett Trianon után mind a magyarországi és a külhoni életben conflict zone-á az együttélés és a magyar identitás egy román vagy szlovák kulturális közegben.

Szintén ebben a részlegben mutatják be a magyar elvándorlási folyamatokat Nyugat-Európába, valamint azok hatásait a magyarországi migrációs diskurzusra. Ezen aspektus vizsgálatához hozzátartozik a képzelt és megvalósult Nyugat kérdése, hogy miként lettek Kelet-Európa poszt-szocialista államai ütköző zónává elképzelt Nyugatuk és 1989 után a valósággá lett Nyugat képe között.

Az esemény létrehozója az ELTE Bölcsészettudományi Kar, a projekt alapítója: György Péter, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet vezetője, a projekt vezetője: Süveges Gréta.

Az előadók történészek, régészek, etnográfusok, politológusok, művészek, szociológusok, akik mind független szakmai érvek mentén mutatják be a minket körülvevő konfliktus zónák különböző rétegeit.

Időpont: 2016. február- május, szerda 18.00

Az előadások hossza: 90min

A programon való részvétel ingyenes.

További fontos információ, hogy egyetemi hallgatók a Neptun-rendszeren keresztül az adott közismereti kódon: BMVD-070.32 felvehetik a kurzust.  


A sorozat februári előadásai:

2016.02.10. szerda: 18.00

Conflict Zone Projekt „A”: Budapest felhelyezése a migrációs térképre

Az előadás a 2015-ös nyári menekültválságot, a konfliktus zónává válás média eseményét és reprezentációját mutatja be, valamint az internet globális folyamatokban játszott szerepét vizsgálja.

Előadók: Tóth Borbála (Maven Seven), Dagdelen Demet – médiakutatók

Előadást megnyitja: György Péter, esztéta, médiakutató (ELTE BTK)


2016.02.17. szerda: 18.00

Conflict Zone Projekt „B”: Menekült ország

Az előadás a XIX-XX. századi erőteljes magyar migrációval/emigrációval foglalkozik. Az előadás fókusza a Trianon után menekültté lett felvidéki és erdélyi magyarok szerepe a 20. századi magyar politikában és irodalomban.

Előadó: Dr. Ablonczy Balázs (ELTE BTK)


2016.02.24. szerda: 18.00

Conflict Zone Projekt „A”: Minden kincs Palmyra sorsára jut?

Az előadás a közel-keleti konfliktus zóna mibenlétével és az ott folyó régészet és kutatások fenntarthatóságának kérdésével foglalkozik.

Előadók: Dr. Dezső Tamás (ELTE BTK), Dr. Major Balázs (PPKE BTK), Dr. Szombathy Zoltán (ELTE BTK)


További információkért keresse fel a Conflict Zone Projekt Facebook oldalát.

Elérhetőség: conflictzone2016@gmail.com


Helyszín: Fuga, Budapesti Építészeti Központ (Budapest, Petőfi Sándor u. 5., 1052)

Meghívó (letölthető)