Elhunyt Dr. Salusinszky Gábor

2022.05.16.
Elhunyt Dr. Salusinszky Gábor
Életének 72. évében derűvel és méltósággal viselt hosszantartó, súlyos betegségben, 2022. május 13-án meghalt Salusinszky Gábor  az ELTE BTK Olasz Nyelv és Irodalom Tanszékének tanárképzésért felelős nyugalmazott oktatója, a magyarországi italianista társadalom meghatározó alakja, olasz nyelvtanár, tanárképző, a Studio Italia alapító igazgatója.

Salusinszky Gábor 1950. december 5-én született Budapesten. 1975-ben szerezett olasz tanári és népművelés szakos diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 1979-ben bölcsészdoktori, 2000-ben PhD diplomát szerezett olasz nyelvészetből.

Egyetemi tanulmányai befejezése óta az ELTE Olasz Nyelv és Irodalom Tanszékén tanított, a 2016-os nyugdíjba vonulásáig a nyelvi képzés és a szakos tanárképzés koordinátora volt és e képzési területek keretében tartott előadást, vezetett szemináriumokat. Kutatásai is az utóbbi évtizedben erre a két területre összpontosultak: fordításelméleti és nyelvpedagógiai kérdésekkel foglalkozott.

1990-ben alapította a STUDIO ITALIA Olasz Iskolát, amelyben azóta is az igazgatói és a tanulmányi vezetői funkciókat töltötte be. A Salusinszky vezette Intézmény innovatív oktatási módszere és tanárképzési programja 2012-ben az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött Európai Nyelvi Díjban részesült.

Egyetemi és nyelviskolai munkája során az olaszországi felsőoktatás, illetve tanárképzés több intézményével, vizsgaközpontokkal, nyelviskolákkal került kapcsolatba, ahol esetenként előadást tartott vagy szemináriumokat vezetett. A magyarországi közoktatásban dolgozó olasz szakos tanárokkal is folyamatos kapcsolatban állt úgy is, mint a Magyarországi Olasztanárok Egyesületének korábbi elnöke. A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alapító tagja, 1996 és 2002 között az Etikai Bizottság elnöki funkcióját töltötte be, 2002 és 2010 között az Ügyvezető Testület tagja, ügyvezető titkára volt.