Előadói lehetőség az "Eötvöstől Eötvösig" konferencián

2019.07.23.
Előadói lehetőség az
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Eötvöstől Eötvösig Címmel Konferenciát Szervez Az Eötvös 100 Keretében 2019. november 19-én. A konferencia témája a dualizmus három vallás - és közoktatási miniszterének, politikusának, tudósának, Eötvös Józsefnek, Trefort Ágostonnak és Eötvös Lorándnak munkássága.

Mindhárom személy meghatározó szerepet játszott a dualizmus korának 19. századi szakasza alsó, közép - és felsőoktatásának fejlesztésében, a modern magyar oktatásügy kialakításában. Különös figyelmet szenteltek a modern tanárképzés megteremtésének, a tudós tanár modell kialakításának. Mindhárman igen sokat tettek a magyar tudomány fejlődéséért, mindhárman elnökei voltak különböző időkben a Magyar Tudományos Akadémiának. A korszellemnek megfelelően a kultúra más területein is kitűntek tudásukkal, sokoldalúságukkal. Olyan előadásokat várunk, amelyek e három kimagasló egyéniség munkásságának, pályafutásának minél szélesebb körét felölelik, a kultúrpolitikust, az irodalmárt, a természettudóst, hegymászót stb. bemutatják.

Konferenciánkat interdiszciplinárisnak tekintjük, várjuk a humántudományok, a társadalomtudományok, a természettudományok képviselőinek jelentkezését. Az előadások időtartama 20 perc. A jelentkezéshez kérjük mellékelni az előadás rövid összefoglalóját maximum 2000 n terjedelemben.

A jelentkezési határidő: 2019. szeptember 25.

A konferencia időpontja: 2019. november 19.

Jelentkezni e-mailen a borsodi@caesar.elte.hu címen lehet.