Elődeink a természet harmadik országában

Elődeink a természet harmadik országában
04/29

2021. április 29. 16:00

ONLINE

04/29

2021. április 29. 16:00 -

ONLINE


Papp Gábor előadásával folytatódik az ELTE BTK Kora Újkori Történeti Tanszék sorozata. 

A történész hallgatóknak szóló Kora Újkor Történeti Tutori Program keretében külső előadók tartanak a kora újkor vitás kérdéseit tárgyaló módszertani előadásokat. A sorozat vendége ezúttal Papp Gábor geológus-muzeológus, aki „Elődeink a természet harmadik országában: mineralógia a 18. századi Magyarországon” címmel tart előadást.  

Papp Gábor a Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Közettár igazgatója. Közel három évtizede foglalkozik a Kárpát-medence ásványainak tudománytörténetével. A kutatás mellett számos kiállítás forgatókönyv-írója, aktívan részt vesz a tudományos ismeretterjesztésben is. Ásványtani szintézisét 2002-ben adta ki A magyar topografikus és leíró ásványtan története címmel. Szerkesztésében 2014-ben jelent meg az ásványtan és montanisztika kiemelkedő szakembere Born Ignác 1770. évi bánsági, erdélyi, felső- és alsó-magyarországi ásványtani megfigyeléseit tartalmazó úti leveleinek kétnyelvű (német és magyar) kiadása.

Az előadásra olyan BA és MA hallgatókat várnak, akik többet szeretnének a kora újkor világáról és annak kutatási lehetőségeiről megtudni. Csatlakozni MS Teams-ben, az alábbi linken lehet.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett Nemzeti Tehetség Program keretében, a hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatására kiírt pályázat segítségével, az NTP-HHTDK-19-0059 számú projekt révén valósul meg.