ELTE BTK Kari Innovációs Díj

2021.09.02.
ELTE BTK Kari Innovációs Díj
Az ELTE Bölcsészettudományi Karának célja az innovációs kultúra terjesztése a Kar munkatársai körében, másrészt olyan innovatív kutatási és oktatási projektek és módszerek támogatása, amelyek előmozdítják a társadalmi és gazdasági innovációban való közreműködést. Ezen célok elérése érdekében a Kar Kari Innovációs Díjat alapított a Kari Tanács 2021. február 25-i ülésén. 

Ahhoz, hogy az innovációs gondolkodásmód szervesen beépüljön a Kar életébe (bár rengeteg innovációs ötlet és kutatás van már most is a Karon), kezdetben a díj a már létező kari kitüntetésektől eltérő módon nem a múltbeli teljesítmény alapján, hanem a jövőre fókuszálva a kreativitást, a bölcsészettudományi kutatási eredményeken alapuló innovációs ötleteket jutalmazva kerül odaítélésre. Ehhez a Kar pályázatot ír ki.

A nyertes kiválasztásánál fontos szerepet játszik a bölcsészettudományi eredményen alapuló ötlet, projekt(terv) újszerűsége, innovációtartalma és gyakorlati hasznosíthatósága, megvalósíthatósága. A hasznosulás és piacképesség nem feltétlenül és kizárólag gazdasági hasznot jelent, a társadalmi elfogadottság és hasznosíthatóság egyaránt fontos és értékelendő kimenet, szűrő feltétel, a társadalom egészének vagy valamely csoportjának jólétét kimutathatóan növelve ezáltal. 

A díjra a Kar minden oktató-kutató munkatársa nyújthat be pályázatot. A pályázat feltétele, hogy az innovációs tartalom bölcsészettudományi eredményekre épüljön, továbbá a pályázatnak nem kizárólag a tudományos kutatást, hanem annak potenciális hasznosíthatóságát is be kell mutatnia. A pályáztató nem megvalósult ötleteket vár, hanem ötletterveket megvalósíthatósági tervvel. Az ötlet célozhatja a társadalmi innovációt, de irányulhat természettudományos vagy mérnöki innovációs területre is, azaz integrálódhat ún. STEM projektekbe.

A díj odaítélésében a Kari Vezetés mellett részt vesz az ELTE Innovációs Központja is. A díjátadásra a novemberi kari ünnepen kerül sor, a nyertes az oklevélen kívül az Innovációs Központ szakmai támogatásában részesül az ötlete megvalósításához.

A pályázati határidő: 2021. szeptember 20. 

A pályázat benyújtásának módja: a pályázati anyagot a pályázati űrlapon keresztül lehet beküldeni, ide tölthető fel az ötletterv a megvalósíthatósági tervvel, illetve az adatkezelési nyilatkozat is. Az űrlap itt található.

A pályázati anyag összeállításához ITT talál segítséget.

Az innováció fogalmáról, a kari innovációs kezdeményezésekről és máshol megvalósult jó gyakorlatokról az alábbi oldalon oldalon olvashat.

További információt a tuddh@btk.elte.hu címen kaphat.

Adatkezelési tájékoztató