ELTEfeszt 2019

ELTEfeszt 2019
10/11

2019. október 11. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

10/11

2019. október 11. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)


Izgalmas előadásokkal, látványos kísérletekkel, interaktív workshopokkal várja a középiskolásokat pályaválasztó fesztiváljára az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A Trefort-kerti campusra szervezett összegyetemi nyílt napon a továbbtanulás előtt álló fiatalok minden szükséges tudnivalót egy helyen szerezhetnek meg.

Az ELTE hetedik alkalommal szervezi meg pályaválasztó fesztiválját, ahol az intézmény összes kara bemutatkozik, és a középiskolások első kézből kaphatnak információt az egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról vagy akár a sportlehetőségekről. Az ELTE neves kutatói és oktatói egész nap előadásokkal, mintaórákkal és interaktív programokkal adnak ízelítőt tudományos tevékenységükből, miközben színes, szórakoztató szabadidős eseményeken és nyereményjátékokon is részt vehetnek az érdeklődők.

A Bölcsészettudományi Kar programjai

10.00-10.45

Hogyan lesz az ELTÉ-s bölcsészből PR-os, influencer, újságíró vagy tévés műsorvezető?

A közhiedelmekkel ellentétben a bölcsészek valójában nem tűnnek el a süllyesztőben, az ELTE Kommunikáció és Média szakáról a kreatív ipar legkülönfélébb területeire kerülnek. De hogyan? Erről beszél majd Munk Veronika az index.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, a tanszék oktatója és Kárpáti Kata, a tanszék mesterszakos hallgatója.

11.00-12.00 Mi vár rád az egyetemen és utána?

11.00-11.30  Élet az ELTE-n - bölcsész szakok testközelből

Az ELTE BTK jelenlegi hallgatói, a btk hallgatói önkormányzatának elnöksége mesél arról, mit is tanulnak, milyen a saját szakjuk testközelből. Egyetemi élet, váltás a gimi és az ELTE közt, történetek és tanácsok - őszintén.

11.30-12.00 Diploma utáni kilátások - nyelvszakosként a munkaerőpiacon

Milyen elhelyezkedési lehetőség vannak ELTE nyelvszakos diplomával? Varga Viktória, az ELTE germanisztikán végzett hallgatójának előadásából kiderül.

13.00-14.00 Kalandozás a bölcsészet határterületein

13.00-13.30 Balogh Mátyás: Szellemek vendégségben - Terepgyakorlaton a mongol sámánok között

Az előadás a mongol rendszerváltás után újjáéledő, a 2000-es évek elejére megerősödő és egyúttal megújuló sámánizmus egy alapvető szertartástípusát mutatja be. Ezeknek a szertartásoknak a lényege, hogy a sámán szellemeit rendszeres jelleggel vendégségbe hívja, étellel, itallal kínálja és szórakoztatja őket, hogy a velük való jó viszonyt fenntartsa és szükség esetén a későbbiekben segítségüket kérhesse. Az előadás során megismerkedünk a legfontosabb szellemekkel, emberi jellemvonásaikkal és megvendégelésük szigorú szabályaival.

Balogh Mátyás, a Mongol és Belső-Ázsiai Tanszék oktatója, 2003-2005 között végzett terepmunkát Mongóliai burjátok között, minek során a burját sámánok szertartásainak típusait, liturgiáját tanulmányozta.

13.30-14.00 Horváth Péter: "Távoli olvasás": hogyan olvas verset a számítógép?

A bölcsészettudományok egyik új területe a digitális bölcsészet, amely nagy mennyiségű adat tárolására és automatikus elemzésére szolgáló számítógépes eljárásokat von be a kutatásba. A digitális bölcsészet egyik fontos iránya irodalmi szövegek számítógéppel történő automatikus elemzése. Az előadás bemutatja, hogy a számítógép hogyan képes automatikusan felismerni nagy mennyiségű vers grammatikai és poétikai tulajdonságait, és hogy a verseknek a számítógép által megállapított, számszerűsíthető jellemzőiből milyen típusú következtetéseket vonhatunk le.

Horváth Péter a Digitális Bölcsészet Központ tudományos segédmunkatársa. Kollégáival együtt egy olyan friss szakma képviselői, amely a hagyományos bölcsész képességeit és kutatási módszereit a legújabb technológiai eszközökkel párosítja.

Egész nap a rendezvény ideje alatt

Keresd az BTK kitelepülést a campuson! Itt hallgatóinktól tudhatsz meg többet képzéseinkről, és bármilyen egyéb, az egyetemi életet érintő kérdést feltehetsz.

Központi program

8:30

Megnyitó 
Köszöntőt mond Borhy László akadémikus, rektor
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

9:00

Az anekdota modernsége

Előadó: Gintli Tibor irodalomtörténész, egyetemi docens
Bölcsészettudományi Kar, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

Az anekdota, a nevetés műfaja a 19. században önálló elbeszélésmóddá vált, amely Mikszáth Kálmán prózájában teljesedett ki. Sokan úgy vélik, hogy ez a forma a 20. századra végképp elvesztette aktualitását, és jelentős művekben legfeljebb paródiaként fordulhat elő. Az előadás azt igyekszik megmutatni, hogy ez a szórakoztató elbeszélésmód a modernség időszakában és a kortárs irodalomban is jelen van, továbbra is élvezettel olvassuk különböző változatait, legfeljebb nincs tudomásunk arról, hogy éppen a szöveg anekdotikus jellegzetességeit értékeljük.


Az agy regenerációja stroke után: start-up gyógyszerfejlesztés az ELTE-n

Előadó: Málnási-Csizmadia András biokémikus, egyetemi tanár
Természettudományi Kar, Biokémiai Tanszék, Motor Farmakológiai Kutatócsoport
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

A világon elsőként olyan motorenzimekre ható gyógyszerjelölteket fejlesztettünk ki, amelyek elősegítik a stroke utáni agyi regenerációt. A hatóanyagok klinikai tesztelése hamarosan megkezdődik. A kutatásokat a Motor Pharmacology kutatócsoport végzi, amely az ELTE start-up gyógyszerfejlesztés egyik zászlóshajója.

14:00

Egy világsiker kulisszatitkai

Résztvevők: Kajtár Gábor nemzetközi jogász, egyetemi adjunktus és az ELTE Jessup Team
Állam- és Jogtudományi Kar, Nemzetközi Jogi Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

A kerekasztal-beszélgetés keretében bepillanthatunk a perbeszédversenyre való felkészülésbe. Hogyan zajlik a kiválasztás, milyen szempontok döntöttek a későbbi győztes csapat összeállításánál? Milyen módon kell felkészülni egy ilyen megmérettetésre és hogyan zajlik a verseny? Végül, de nem utolsósorban: milyen érzés a világ legjobbjainak lenni?


Hogyan lehetünk boldogok a pozitív pszichológiai kutatások fényében?

Előadó: Oláh Attila boldogságkutató, egyetemi tanár
Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Pszichológiai Intézet
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

Mivel foglalkozik a pozitív pszichológia? Hogyan definiáljuk és hogyan mérjük a boldogságot? Hogyan írhatjuk fel a boldogság képletét? Mi az a boldogságtermosztát?  Mitől függ a boldogság, mik a forrásai? Mikor fial a pénz boldogságot? Mi az a hedonikus adaptáció? Kik a boldog emberek, hol élnek ők a világban és Magyarországon? Milyen stratégiákkal élve lehetünk boldogabbak? Mi a boldog élet japán receptje? Mit jelent és mit eredményez a pozitivitás és a pozitív orientáció? Miért mondhatjuk azt, hogy aki nem boldog, az téved? Milyen hatása van a boldogságnak az egészségre, a teljesítményre a tanulásra és a társas kapcsolatokra? Mit kell tudni a boldogságmítoszokról?

15:00-17:00

Gulyás party, nyereményjáték eredményhirdetése, igazolások kiállítása

17:00-tól

ELTE Összegyetemi Gólyakupa

Facebook
Instagram