Emlékhely

Emlékhely

Emlékhely
A Kar 2014 őszén a Trefort-kertben emlékművet állított egykori oktatóinak, hallgatóinak, dolgozóinak, mindazoknak, akik a zsidótörvények következtében munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, gettókban veszítették életüket, és mindazoknak, akiket katonai szolgálatteljesítés során ért a halál.

Az ELTE BTK valamint az Építész Mester Egylet ötletpályázatot hirdetett az ÉME Mesteriskola hallgatói részére Trefort-kerti Emlékműpályázat címmel, mely pályaműveket 2014. május 14-én az eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón lehetett megtekinteni. 

A nyertes pályázatot az „MM Csoport” készítette, amelynek tagjai: Bujdosó Ildikó, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Fajcsák Dénes, Roth János, Szabó Levente építészek, az ÉME Mesteriskola XXII. ciklusának hallgatói és mesterei, valamint Albert Farkas szobrászművész Munkájuk címe: Névsor a fugákban.

Az egyetemi emlékmű 2015. október 5-én a Budapesti Építész Kamara Nívódíját kapta meg, így bekerült az elmúlt négy év legjobb hazai épületei közé. A Budapesti Építész Kamara 2015-ben Nívódíjat alapított, hogy megünnepelje a fővárosban megépült kiváló alkotásokat és alkotóikat. A zsűri a 46 érvényes pályázat összességét – amely az elmúlt négy év termése – magas színvonalúnak ítélte meg: öt díjazott alkotás mellett további kilenc pályamű jelöltként való megemlítését szavazta meg. A bírálók a legjobb öt alkotás közé választották a Trefort-kerti emlékművet is. 

2015. október 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban adták át a Média Építészeti Díjakat, amelyeket Indira van't Klooster vezetésével Diogo Seixas Lopes, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora és Andrija Rusan, az ORIS építészeti magazin főszerkesztője választott ki az idei évben. A nemzetközi zsűri különdíját az Egyetem a holokauszt során és a második világháborúban elhunyt oktatóinak és hallgatóinak emlékére avatott emlékműve kapta, amelyet a grémium „a képzőművészet és az építészet határmezsgyéjén mozgó alkotásnak” nevezett.

2015. november 17-én került sor Bevésett nevek című kettős kötet bemutatójára, melynek első része az ELTE holokauszt- és második világháborús emlékműpályázatára beérkezett terveket gyűjti egybe, második része pedig a megvalósult emlékmű avatásához kapcsolódó konferencia előadásait tartalmazza.