Fiatal hispanisták III. találkozója

2021.05.05.
Fiatal hispanisták III. találkozója
Az ELTE BTK Latin-Amerika Kutatóközpontja 2021. március 3-5. között nemzetközi tudományos konferenciát tartott „III Encuentro de Jóvenes Hispanistas” (Fiatal Hispanisták III. Találkozója) címmel. Báder Petra, az ELTE Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék adjunktusának beszámolója.

A 2012-es és 2014-es előzmény folytatásaként ezúttal három intenzív napon keresztül, a vírushelyzetre való tekintettel az online térben, a Microsoft Teams alkalmazás segítségével került megvalósításra az esemény. Az előadók – mind fiatal hispanisták – másfél órás szekciókba tömörülve, tizenöt perces előadások során ismertették a spanyol nyelvű országok kultúrájával, irodalmával, művészetével, történetével, az ott beszélt nyelvváltozatokkal, valamint a spanyol nyelv tanításával kapcsolatos kutatásaikat. A tanszéki oktatáshoz szorosan kötődő, illetve az irodalomtudományi és nyelvtudományi Doktori Programhoz illeszkedő előadásokon hallgatóink is részt vehettek.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójára március 3-án került sor, az egybegyűlteket Dr. Horváth Ildikó, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, illetve a Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék két oktatója, Klempáné Faix Dóra és Báder Petra köszöntötték. Az esemény kiemelt meghívottjai két fiatal kutató, Paulo Antonio Gatica Cote (Universidade de Santiago de Compostela) és José Luis Nogales Baena (Boston University) voltak, ők a digitális irodalom, illetve a mexikói forradalom irodalmának témájában tartottak plenáris előadást.

A nemzetközi találkozónak mintegy száz résztvevője volt, akik az online formátumnak köszönhetően nem csupán hazai, hanem külföldi intézményeket is képviseltek: a számos spanyol, mexikói és argentin egyetem és kutatóintézet mellett Peru, Kolumbia, az Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Olaszország, Belgium, Németország, Szerbia, Horvátország és a Cseh Köztársaság kutatói is képviseltették magukat. A konferencián emellett szekcióvezetőként segítették munkánkat az ország összes spanyol tanszékének oktatói (Szegedi Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem). Az eseményen az Eötvös Loránd Tudományegyetem mesterképzéses és doktorandusz-hallgatói, illetve friss doktori címmel rendelkező kutatói is részt vettek.

A konferencia sikeresen zárult, az előadásokat gazdag szakmai beszélgetés követte. Reményeink szerint a találkozó új szakmai összeköttetések kiépítésére, valamint a már meglevő kapcsolatok folyamatosságának ápolására is alkalmat adott. A sikerhez nagy mértékben hozzájárult tanszékünk hallgatóinak aktív közreműködése, akik mindvégig jelen voltak résztvevőként, doktoranduszaink és kollégáink pedig előadóként, szekcióvezetőként és szervezőként is kivették részüket az eseményből. A találkozó az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

Az előadások a tanszék honlapjáról letölthetők, illetve itt megtalálható a konferencia részletes programja is.