Fókuszban a Közép-európai múzeumok

2023.06.20.
Fókuszban a Közép-európai múzeumok
„Museumisation in Central Europe: Opportunities and Challenges” címmel rendezett konferenciát az ELTE Távol-keleti Intézete 2023. június 7-8-án az ELTE Múzeum körúti campusán.

A konferencia Közép-és Kelet-Európa rangos művészeti múzeumi vezetőinek és az egyetemi oktatásban-kutatásban résztvevő munkatársainak szakmai párbeszéde volt, akik a keleti, illetve nem tipikus múzeumi tárgyak gyűjtése és bemutatása kapcsán felmerülő kérdésekről és kihívásokról osztották meg egymással gondolataikat és tapasztalataikat. Az egyetem vezetése nevében Dr. Bóna Judit dékánhelyettes asszony nyitotta meg a programot a Kari Tanácsteremben.

A szervezők, Dr. Mecsi Beatrix művészettörténész, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője és Dr. Yuka Kadoi, a Bécsi Egyetem művészettörténésze két nagyobb, vonatkozó és aktuális távol-keleti témát bemutató előadót is meghívtak.

Június 7-én Yukio Lippit világhírű művészettörténész professzor (Harvard University) előadása hangzott el a narai Shōsōin kincstárról. Előadása előtt Japán magyarországi nagykövete Ohtaka Masato Nagykövet úr is köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A konferencia másik keleti témájú előadására június 8-án került sor, amit Shin Soyeon, a Koreai Nemzeti Múzeum kurátora tartott az újszerű, modern technológiákat és a marketing eszközeit is használó, két, 6-7. századi bódhiszattva-szobrot bemutató kiállításuk kapcsán. A kurátornő kifejezetten erre a konferenciára érkezett munkatársaival együtt. Ittlétük ideje alatt további együttműködéseket építettek ki a magyarországi múzeumok és a Koreai Nemzeti Múzeum között.

Az ELTE-n zajló konferencia után június 9-én a rendezvény társszervező intézménye a Magyar Néprajzi Múzeum adott otthont két további előadásnak és a szakmai találkozót lezáró kerekasztal-beszélgetésnek.

További részletek és az esemény programja itt olvasható.