Fókuszban a skandináv őslakos kultúrák

2023.10.06.
Fókuszban a skandináv őslakos kultúrák
„The Sámi and the Inuit” címmel tartott nemzetközi konferenciát 2023. szeptember 27. és 29. között az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke.

A rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a résztvevőkkel a Skandinávia területén élő őslakos népcsoportok, a számik és a grönlandi inuitok kultúráját, és hogy a skandináv vendégelőadók (Lill-Ann Körber, Kirsten Thisted, Mari Helander, Lill Tove Fredriksen, Anne Lise Johnsen-Swart, Kirster Stoor, Mats Jonsson) és a tanszék oktatóinak előadásai révén  betekintést nyújtson azokba a humántudományi kutatási területekbe, amelyek szorosan kötődnek a szóban forgó etnikai csoportok politikai, irodalmi és társadalmi nyilvánosságban betöltött szerepéhez.

A konferencia három napja során az érdeklődők dán, norvég és svéd nyelvű előadásokat hallgathattak meg. A szakmai programot filmvetítések, a norvég nagykövetségen tartott fogadás és kulturális rendezvények zárták.

A pénteki záróeseményen Dánia, Norvégia és Svédország jelenlegi nagykövetei (Erik Vilstrup Lorentzen, Trine Skymoen és Diana Madunic) vitatták meg a Skandinávia területén élő számi és inuit társadalmak legfontosabb kérdéseit. A konferencia témájához kapcsolódó oktatói és hallgatói fordítóműhely tagjai a következő hónapokban fognak lezárni egy számi és grönlandi népmeséket és elbeszéléseket tartalmazó antológiát, amely a Polar Kiadó gondozásában jelenik majd meg magyar nyelven. 

A program az SNU (Coordinating Committee for Nordic Studies Abroad) támogatásával valósult meg.

További képek