Folytatódik az ELTE BTK Kari Könyvtár előadás-sorozata

2023.02.07.
Folytatódik az ELTE BTK Kari Könyvtár előadás-sorozata
Az ELTE BTK Kari Könyvtár négy témában szervez átfogó ismeretterjesztő előadásokat a Kar oktatói, kutatói és hallgatói számára.

A kezdeményezés célja a további kutatások elősegítése, a publikációs és tudománymetriai teljesítmény növelése, valamint a mutatók tudatos építése. Az előadásokat online formában, Microsoft Teams felületen keresztül tartják.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, az egyes alkalmakra külön-külön regisztráljanak. A csatlakozási linkeket az előadás előtt 2 órával kapják meg a résztvevők, így a regisztráció határideje minden előadás napján 13:00.

1. Open Access publikálás

Előadó: Faragó-Szilvási Tibor (ELTE EKL)
Dátum: 2023. február 13. (hétfő) 15:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás az open access publikálás minden aspektusára kitér: tisztázza az OA fogalmát, típusait; hogyan érdemes folyóiratot választani a publikáláshoz; hogyan lehet ellenőrizni, hogy mely folyóirat predátor; kitér az ELTE Open Access megállapodásaira és annak pontos menetére az ELTE-n.

Regisztráció

2. Hogyan tegyem magam láthatóvá?

Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2023. február 14. (kedd) 15:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadáson szó esik arról, hogyan tehetik magukat a szerzők jobban láthatóvá nemzetközi szinten, mely kutatói azonosítókat kell használni az ELTE-n, ezeket hogyan kell feltölteni, melyiknek milyen előnyei vannak (ORCID, Scholar, Scopus). A szerzők láthatósága mellett az előadás kitér a publikációk láthatóságának növelésére is, például a szerzői archiválásra az intézményi repozitóriumban; ennek milyen módja van, mi archiválható és milyen előnyei vannak a szerzők számára.

Regisztráció

3. Idézőkeresés bölcsészeknek

Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2023. február 15. (szerda) 15:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás során tisztázásra kerül, hogy mi számít idézésnek, az MTA osztályainak milyen speciális követelményei vannak (pl. többesidézés használata); továbbá bemutatásra kerülnek gyakorlati tippek, hol és milyen módokon lehet idézőket keresni.

Regisztráció

4. Kutatási adatok és kezelésük

Előadó: Móring Tibor (ELTE EKL)
Dátum: 2023. február 16. (csütörtök) 15:00
Helyszín: Microsoft Teams

Milyen előnyökkel jár a kutatáshoz kapcsolódó adatok megfelelő kezelése? Hogyan kell megfelelően elkészíteni a kutatási adatkezelési tervet? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre ad választ, és célul tűzi ki, hogy a résztvevők megismerjék a kutatási adat fogalmát, típusait, létrehozásának lehetséges módszereit. Kiemelt témája a bemutatónak a kutatási adatkezelés, illetve a kutatási adattárolást segítő eszközök: az adatrepozitóriumok. Részletesen bemutatásra kerül a hazai pályázatoknál (NKFIH OTKA, Élvonal) is elvárt kutatási adatkezelési terv elkészítési módja, eszközei.

Regisztráció