II. Nemzetközi Prozódiai műhelyek a Spanyol Tanszéken

2021.03.29.
II. Nemzetközi Prozódiai műhelyek a Spanyol Tanszéken
2021. március 12. és 16. között az ELTE Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszéke immár második alkalommal kétnapos nemzetközi prozódiai műhelysorozatot tartott, melyen összesen 12 külföldi és hazai előadó tartott műhelyfoglalkozást vagy előadást.

Az online foglalkozásokon alap-, mester-, osztatlan szakos hallgatóinkon túl doktoranduszaink és intézetünk oktatói vettek részt, valamint külsős, elsősorban külföldi érdeklődők. A nemzetközi légkört biztosította, hogy a magyar és spanyol résztvevőink mellett voltak argentin, chilei, brazil, angol, orosz, lengyel, szír és kínai résztvevők is.

Március 12-én a rendezvényt dr. Bóna Judit, a tudományos és kutatásszervezési ügyek dékánhelyettese, továbbá Bárkányi Zsuzsanna és Baditzné Pálvölgyi Kata, az ELTE Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatói nyitották meg. Az első, bevezető kétórás műhely Lena Borise (Nyelvtudományi Intézet – Harvard University) vezetésével angol nyelven zajlott, témája a Praat akusztikai elemzőszoftver használata volt. A második egyórás műhely szorosan kapcsolódott az előzőhöz, a Spanyol Tanszék végzős hallgatója, Kovács Dorottya mutatta be angolul a szegmentálás és annotálás folyamatát a Praat szoftveren belül.

A délutáni szekciók témája a Praat szoftverhez kapcsolódó kiegészítő scriptek alkalmazása volt, az első 90 perces műhelyt Miguel Mateo Ruiz (Universidade Federal do Rio de Janeiro) tartotta spanyolul, ezt követte Wenceslao Grillo (ELTE) spanyol nyelvű 60 perces műhelye szintén ebben a témában. Míg Miguel Mateo a melodikus elemzéshez mutatta be a legoptimálisabb adatlekérő scripteket, addig Wenceslao Grillo már összetettebb, melodikus, dinamikus és időtartam-adatokat egyaránt automatikusan kinyerő informatikai megoldást javasolt.

Március 16-án további, speciális prozódiai műhelyek következtek a nap első felében: a Barcelonai Egyetem két docense, Dolors Font-Rotchés és Francisco José Cantero Serena tartottak egy-egy 90 perces műhelyt spanyolul a szegmentálás nehézségeivel és a percepciós tesztekkel, valamint a dallammanipulálással kapcsolatban. A műhelysorozatot nemzetközi doktorandusz-találkozó zárta: három ELTÉ-s és három Barcelonai Egyetemen tanuló doktorandusz mutatta be spanyolul prozódiához köthető kutatásait 10 perces villámelőadások formájában. 

Minden műhelyt alapos vita követett, sok hozzászólással és ötlettel, hosszas beszélgetéssel. Különösen hasznosnak bizonyult doktoranduszaink számára a lehetőség, hogy kutatási témáikat nemzetközi közegben vitára bocsájthatták, és releváns szakmai kritikát kaphattak.