Irónia és kultúra

Irónia és kultúra
11/18

2020. november 18. 18:00 - 19:00

MS Teams platform

11/18

2020. november 18. 18:00 - 19:00

MS Teams platform


Inés Lozano-Palacio “Irónia és kultúra: dinamikus adaptáció az irónia használatában történeti megközelítésben” című angol nyelvű előadásával folytatódik az Interkulturális Nyelvészet Doktori Program “Figurative Language Across Cultures” című sorozata.

Az előadás az irónia használatát a kognitív nyelvészet, a pragmatika és az irodalomtudomány határait átívelő egységes elméleti keretben vizsgálja, miközben nagy hangsúlyt helyez a szociokulturális szempontok és a kultúrtörténeti dinamika elemzésére. A szerzői és a befogadói nézőpont figyelembevételével kísérletet tesz az irónia használói és értelmezői alapú tipológiájának kidolgozására, majd pedig  szociokulturális és történeti perspektívából szemléli az irónia dinamizmusát,  és végül hat alapvető iróniahasználati típus megkülönböztetésére tesz javaslatot. Az előadás amellett érvel, hogy ezek az alaptípusok különböző szociokulturális és történeti helyzetekben átértelmeződhetnek, miközben újabb ún. re-adaptált iróniahasználati változatok jöhetnek létre.

A rendezvény regisztrációköteles. A részvételi szándékot a szabo.rita@btk.elte.hu címen lehet jelezni. Aki a sorozat bármely részére regisztrál, bekerül az esemény Teams-csoportjába, ezért máskor is be tud kapcsolódni a meghirdetett újabb előadások kezdetén indított meetingbe.

Dr. Inés Lozano-Palacio kognitív nyelvész és irodalomtudós, a logroñói University of La Rioja  Angol Nyelvészet Tanszékének kutatója, több nemzetközi kutatócsoport tagja, a holland Benjamins Kiadó MetBib Project-jének társszerkesztője, a Review of Cognitive Linguistics című folyóirat főszerkesztői asszisztense. Eddigi pályájából kiemelendő, hogy az University of California, Berkeley és az University of Helsinki vendégtanára volt, valamint meghívott plenáris előadó volt Berkeley-n kívül a pekingi és a petrozavodski egyetemen is.

Absztrakt

Az eőadóról